Мирисът на власт тика червени към АБВ

Мирисът на власт тика червени към АБВ | StandartNews.com

БСП по традиция е била винаги много силна в местната власт. И това я прави партия, която функционира чрез своите структури от долу нагоре, чрез присъствието си по места, а не чрез софийската си централа. И затова за нея тези избори са още по-важни, отколкото за другите партии. Не само като ресурс и власт в общините, а като самата й същност и съществуване като партия.

В момента обаче БСП прави грешка, като не залага на национална кампания, на която да представи цялостна концепция, свързана с бъдещото развитие на страната, а не само с проблемите на отделните общини и населени места. Подобна тактика БСП вече използва през 2011 г. Тогава тя излезе срещу ГЕРБ с посланието "Слагаме всички в една кошница!" обявявайки се за единствената алтернатива на тогавашното правителство. Сега "Позитано" даде свобода на местните си структури, залагайки на възможността те да вземат най-правилното решение. И да отправят такива послания, които биха били най-ефективни за привличане на гласове.

Само че ситуацията в голяма част от общините е променена - там вече и ресурсите, и възможностите не са в ръцете на БСП - други ги държат или контролират. Така оставени сами на себе си, червените кандидати нямат предишните възможности. Затова смятам, че "Позитано" трябваше да заложи на тези избори като на трамплин за генерална политическа промяна. И така да мобилизира електората в национален мащаба, а не само по общини.

Освен това, вляво като съперник на БСП се явява АБВ. Без съмнение формацията на Георги Първанов печели от своето участие във властта. Защото позициите в централното управление са търсени и желани от местните власти. И това АБВ го каза ясно и просто на червените структури по места - не можете да отидете при министри и други отговорни фактори от ГЕРБ, но можете да отидете при такива от АБВ, която също е лява.

С други думи, няма да съгрешите идейно, ако взаимодействате с нас. Защото такъв диалог като симпатизанти на БСП с другите партии няма да имате. И в много общини вече виждаме бивши или действащи кметове и съветници от БСП да се ориентират към АБВ, за да имат по-добро отношение с централната власт, за да реализират своите виждания и проекти през следващите 4 години. Независимо от всичко казано дотук БСП ще продължи да се стреми да доказва, че остава основната алтернатива на това правителство.

Въпросът е до каква степен столетницата ще успее да мобилизира електората в големите общини. Според мен ключови ще бъдат резултатите в Сливен и Ловеч, а също в Разград и Търговище, където засега силите на ГЕРБ и БСП са изравнени. Но пък там изборът на кмет ще се реши от ДПС.

Въпреки това не очаквам особен драматизъм, дори и ако резултатите се окажат крайно лоши. На "Позитано" си имат двойно алиби за такъв изход. Първо, вече една година в общественото пространство се внушава тезата, че БСП е в криза, граничеща с катастрофа. И второ, може да се оправдаеш и с преминалите към АБВ хора. Разбира се, зависи и на какви места биха се получили по-сериозни провали. Защото освен по идейни съображения, ръководството на БСП е съставено и донякъде по географски принцип. И резултатите по места ще бъдат индикатор за загуба или увеличаване на влиянието на тези фигури. Т

рябва да се получи наистина катастрофа, за да се стигне до оставката на Михаил Миков. Най-вероятно той просто да излезе след изборите с някаква нова програма.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай