Неделя,

Колко университети ще останат след реформата на Денков

От: Стандарт -
3351
Колко университети ще останат след реформата на Денков
A
A
A

Колко самостоятелни университети ще останат, ако се реализира подготвян проект за окрупняване на държавните вузове?  

Мащабната реформа е по идея на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и има подкрепата на управляващата коалиция. Идеята е от сегашните 38 държавни вуза да останат 16. Това ще стане чрез директно закриване на част от висшите училища като юридически лица и обединяването на звената им под нова обща шапка. Така най-после ще се изпълни и препоръката на Световната банка, която още преди 10 години предложи окрупняване на вузовете.

Денков с революция в образованието. Паника сред ректори

Проектът обаче не може да стане по сега действащия Закон за висшето образование, според който всички сливания се извършват със съгласието на Общото събрание на всяко отделно учебно заведение. Това означава вузове сами да решат да станат филиали, което на практика няма как да се случи. Затова в момента се готвят законови промени, които да разчистят пътя към реформата, заявиха депутати пред "Марица". 

Ако идеята се реализира, Пловдивският университет и Аграрният университет ще останат единствените самостоятелни държавни вузове под тепетата. Всички останали ще минат под шапката на бъдещите профилирани мегаструктури.

Веднага след като новината за готвената реформа изтече в медиите вчера, от  Министерството на образованието реагираха с уклончив коментар.

От МОН първо потвърдиха, че са водени разговори с ректори за обединения, без да навлизат в подробности. "Водени са предварителни разговори, за да може да започне обсъждането на предлаганите промени. Официалните разговори ще бъдат водени със Съвета на ректорите. В края на февруари предстои заседание на Съвета на ректорите, на което министърът ще изложи концепцията си за промени", казаха от екипа на акад. Николай Денков.

По-късно бе съобщено, че МОН "обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование и с цел повишаване на качеството", но обсъжданите варианти нямали "нищо общо с тиражираната в медиите информация за създаване на мегаструктури и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16".

Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков потвърди, че министър Денков е провел срещи с ректорите на няколко университета, но все още не е ясна целта и критериите, по които ще се случва консолидацията (дали тя ще бъде на териториален принцип, по професионални направления или друго). Ректорът на СУ смята, че окрупняването трябва да се случва на доброволен принцип и чрез консорциуми, а не чрез механично закриване на сегашните университети като юридически лица.

Очаква се планът на министър Денков да бъде представен пред Съвета на ректорите на 22 февруари.

Първите реакции на пловдивски ректори беше, че идеята за окрупняване ще има силен отпор от академичната общност. Аргументите им са, че ефектът от механичното сливане на специализираните висши училища в огромни тромави административни структури най-вероятно няма да допринесе особено за подобряване на управлението им и за качеството на образованието.

Ако сливането все пак се случи, то ще бъде и в противоречие с досега обсъждания подход с ректорите - консолидация чрез сътрудничество между висшите училища под формата на университетски мрежи или алианси, при които те обединяват ресурсите си, обменят преподаватели, а студентите получават обща диплома. През мандата на ГЕРБ тогавашният министър на образованието Красимир Вълчев обяви държавно финансиране за такъв тип консолидация.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията