Как да научим английски език бързо и лесно

Само след два месеца учащият е готов да премине интервю за работа и да може да води ефективна комуникация с колегите си чужденци

Как да научим английски език бързо и лесно | StandartNews.com
  • Школата Easy Way продължава да развива метода сугестопедия и принципите, завещани от проф. д-р Лозанов
  • Само след два месеца учащият е готов да премине интервю за работа и да може да води ефективна комуникация с колегите си чужденци

Сугестопедична школа Easy Way продължава да развива метода сугестопедия, използвайки принципите, завещани от проф. д-р Георги Лозанов и адаптирайки я към съвременния начин на живот.

Най-често с нас се свързват курсисти, на които им предстои да пътуват или работят в чужбина, защото методът сугестопедия е интензивен и дава мигновени резултати, които въпреки краткото обучение, остават дълготрайни. Имаме разработено специално ниво с най-използваната лексика и граматика за работа в чуждоезикова среда с примерни диалози. Само след два месеца учащият е готов да премине интервю за работа на английски и да може да води ефективна комуникация с колегите си чужденци. Този резултат може да се постигне и при напълно начинаещи курсисти.

Принципите, които прилагаме в разработването на новите учебници и нива, са в резултат от обучението ни при създателя на метода проф. Д-р Лозанов и вече над десетгодишната ни практика с метода (от 2011 г.).

Отличният метод сугестопедия и неговите блестящи резултати са сертифицирани и на световно ниво от ЮНЕСКО и още от 1978 г. организацията подкрепя разпространението на метода по целия свят.

Да учат английски по метода сугестопедия е особено подходящо за хора, които имат затруднения в ученето на чужди езици, запомнянето на думи и разбирането на граматика. Особено чести са случаите на курсисти, които са преминавали първо ниво по стандартния метод в продължение на години, но изобщо не могат да говорят езика. Само месец им е необходим, за да провеждат разговор на английски, да разкажат за себе си, семейството и работата си и да използват минимум три граматически времена. Всички участници в курсовете споделят, че макар и курсът да е по четири часа на ден, времето минава неусетно, заниманията са разнообразни и интересни, спомените от това време и запознанствата от курса остават за цял живот.

Методът е ключов за хора, преживели психологическа травма, които имат блокаж да говорят езика, независимо дали травмата е била нанесена още в детска възраст, най-често в училище, или вече като възрастни и учащият добре си спомня случката, когато е възникнал проблемът. Такъв беше и случаят с наша курсистка, която докато е говорила пред група чужденци-колеги, е била поправена, почувствала се е неудобно и е възникнал блокаж. Тя е говорила езика добре, но след случката не можеше да произнесе и дума. След едномесечен курс проговори езика отново и се чувстваше уверена.

При друга участничка на сугестопедичен курс се наблюдаваха много грешки при говорене вследствие на голямо притеснение. Тя си спомняше, че в училище нейна учителка е казвала, че не се справя добре с английския и вероятно няма да може. И след нейните думи в продължение на години не е искала и да чуе за учене на чуждия език. Курсистката трябваше да започне работа в компания, в която се говори изцяло на английски и след преминаване на два сугестопедични курса, нива А2 и В1, придоби увереност и успя да премине интервюто за работа в желаната компания.

Като доказателство за дълготрайността на знанията имах удоволствието да работя с курсист на около 65 години, който беше преминал само един едномесечен интензивен курс по английски език по метода сугестопедия - преди 35 години, в съществуващия тогава държавен Институт по Сугестология, ръководен от проф. д-р Георги Лозанов. Курсистът не само говореше езика на ниво А2, но и с американски акцент. Предстоеше му дълго пътуване до Щатите със семейството и искаше да си опресни знанията. Оказа се доста лека задача, защото си спомняше почти всичко. Съпругата му, напълно начинаеща, също на около 65 години, показа значителен успех, защото още на деветия ден от курса разказа история в минало време без нито една грешка.

Друга изключителна характеристика на метода е, че курсистите, които започват да учат нов език по този метод, го проговарят бързо и много правилно. Често срещаните грешки при учащите от стандартния метод се избягват и  учащите споделят, че говорят без да се замислят и без да има нужда да си превеждат от български език. Думите сами "им идват" в подходящия момент. Същото се отнася и за времената. Това го прави изключително подходящ за деца. Принципите са същите, но с тази разлика, че за децата се предлага по-малко интензивен целогодишен вариант на обучение.

  • Проф. д-р Георги Лозанов - лекар, психиатър и физиолог на мозъка

Проф. д-р Георги Лозанов е лекар, психиатър и физиолог на мозъка. Задълбочените му изследвания в областта на неограничените възможности на човешката личност в периода от 1951 до 1966 г., когато работи в Софийския градски психодиспансер, Института по физиология на мозъка на БАН, в Катедрата по психотерапия в ИСУЛ, постепенно го отвеждат до създаването на Института по сугестология. Проф. д-р Георги Лозанов е назначен за негов директор и с това се поставя официално създаването на новата наука сугестология - наука за внушението и неговата сила за разгръщане на резервите на личността.

Противно на очакванията, които носи думата "сугестия" - внушение, сугестологията е далеч от хипнозата и клиничното внушение, които се характеризират със своя команден и потискащ свободната и творческа изява на човека характер. При този тип общуване се дава възможност на личността да избира - едновременно разсъдъчно и интуитивно, измежду широк спектър от комплексни стимули, които сложно се асоциират, сгъстяват, кодират, символизират и усилват. Изборът става спонтанно, но е провокиран от специфичната оркестрация на символите. Периферните перцепции и емоционалните стимули са два основни физиологични механизма, които поради своята важност са широко застъпени в теорията за внушението на проф. д-р Георги Лозанов.

Проф. д-р Лозанов основава науката Сугестопедия на 7 основни принципа, които той нарича закони: любов; свобода; убедеността на преподавателя, че нещо необикновено се случва; многократно увеличен учебен материал, принципът: цяло - част, част - цяло; частта чрез цялото; златната пропорция; приложение на класическото изкуство и естетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай