Иновативно STEM обучение в 10 пловдивски училища

Теми, като изкуствен интелект, 3D симулации, математика на пандемиите влизат в учебните планове, а учениците в гимназиите ще учат с персонални устройства

Иновативно STEM обучение в 10 пловдивски училища | StandartNews.com

Община Пловдив въвежда в училищата модел на обучение по математика чрез изкуствен интелект. Целта е учениците да придобият в иновативна среда знания и умения по нов начин, което да им гарантира качествено кариерно и личностно развитие. Този модел ще даде възможност на Пловдив да стане българският Център за иновативно обучение по природоматематически, инженерни науки, технологии и математиката (STEM).

Новият модел става възможен благодарение на партньорството на общината с технологичния гигант Интел  Корпорейшън и Център за творческо обучение. Партньорите подписаха днес в общината Меморандум за сътрудничество в областта на образованието между общината и „Интел Корпорейшън“.

„Благодаря на Intel, че избраха България и Пловдив за този проект. Това е доказателство, че работим в правилната посока”, каза кметът Здравко Димитров. Директорът на публичен сектор и продажби в образованието в Централна и Източна Европа в Intel Луиджи Песина заяви, че  в образователната сфера се наблюдава дефицит на критично важни умения в младежите и това е причината компанията  да разработи „Skills for innovation“. Директорът на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов обяви, че до края на 2022 г. се очаква да има 40 училища, които да работят по програмата на български език като 10 от тях ще са в Пловдив. „Подготвяме учениците за бъдещето, което е на високите технологии и изкуствения интелект. Математиката и природните науки, вече няма да плашат учениците, а ще се превърнат в притегателен център, а чрез интерактивното обучение ще създадат трайни знания в тях по тези дисциплини“, допълни Ангелов. „Пловдив ще бъде първият град в Източна Европа, който се включва в  образователната програма на технологичния гигант Интел с двугодишен план за развиване на иновации в класните стаи. Тази програма ще ни даде огромен шанс през следващите няколко години да изградим цялостна концепция за това как да правим проектно-базирано обучение и как да изграждаме STEM уроци“, коментира зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. „Община Пловдив е изявен технологичен лидер за Източна Европа по прилагане на иновациите в българските училища. Българите са известни в Америка като иноватори по компютърни технологии, а ИТ фирмите, с които работим от САЩ, предлагат интересни технологични решения. Затова се радваме, когато партньорите от двете страни се намират, както е в случая. Тези партньорства са от особено значение за отношенията между нашите две държави“, това заяви старши търговският специалист към Посолството на САЩ Станислава Димитрова по време на събитието.

Моделът на обучение „Умения за иновации“ (Skills for Innovation – SFI) използва най-съвременни технологии за STEM обучение, както и иновативни методи на преподаване на учебното съдържание. За постигане на целите всеки учител и всеки ученик ще разполагат с модерен лаптоп Chromebook оборудван с подходящ процесор, чувствителен на допир екран и активна писалка, които се предоставят от Център за творческо обучение на училищата. Учениците ще усвояват природните науки, чрез изкуствен интелект, машинно обучение, 3D моделиране и създаване на компютърни симулации, като цялото обучение е проектно базирано, където учителят е ментор, а учениците са екип. Програмата е разработена съвместно от Интел и от висококвалифицирани, международни, образователни експерти в областта на природните науки. Тя съдържа 140 проекта с учебно съдържание за ученици от 5 до 12 клас. Глобалният опит на Интел в образованието, започва да се развива в българската образователна система благодарение на Център за творческо обучение и изключителния екип от млади и високообразовани специалисти в различни области, които работят в центъра. 

На събитието присъстваха г-н Здравко Димитров, кмет на Пловдив, г-н Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив, представителите на „Интел Корпорейшън”,  г-н Луиджи Песина, директор за Централна и Източна Европа, публичен сектор и продажби в образованието и г-н Томаш Ходаковски, мениджър Бизнес Развитие, г-жа Станислава Тодорова, представител на търговския отдел на посолството на САЩ в България, г-жа Светлана Михайлова, мениджър образователни общности и г-н Александър Ангелов, изпълнителен директор, от екипа на “Център за творческо обучение” и директори на училища, които вече работят пилотно по проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай