Защитата: Приписват на Баневи стари дела без присъди

Остава съмнението, че има нещо странно в това, че чак сега на семейство Баневи, чиито престъпления според прокуратурата датират отпреди 15 години, влизат в съда, споделя адвокатът на семейството Христо Ботев...

Защитата: Приписват на Баневи стари дела без присъди | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на над 1 милиард лева и още шест престъпления. Съдът се довери на събраните дотук доказателства по обвиненията срещу двамата съпрузи за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Остава обаче съмнението, че има нещо странно в това, че чак сега на семейство Баневи, чиито престъпления според прокуратурата датират отпреди 15 години, влизат в съда. Защо има такъв парадокс никой не може да отговори, заяви адвокатът на Евгения и Николай Баневи – Христо Ботев – по телефона в предаването „Темида – цената на истината“ по телевизия Евроком.

„Поставих като въпрос обстоятелството, че около нас има 100 тома, от които поне 90 са стари дела, които са били спрени срещу неизвестни извършители“, обясни Ботев и изрази учудването си, че въпросните дела са присъединени към новото, защото имали връзка с Баневи. „При такава престъпна дейност, в продължение на толкова години, защо тези дела не са стигнали до някакъв край и не е имало присъди – осъдителни или оправдателни“, пита се юристът.

Без съдебен отклик остана и молбата на Евгения Банева поне тя да бъде пусната на свобода, за да се грижи за трите им деца, които все още са във Франция. Съдия Антон Урумов не се довери и на декларациите –  на нея и съпруга й, че не мислят да се укриват и са трайно свързани с България.

„Нека изчакаме апелативният специализиран съд да се произнесе в четвъртък, но не храня много надежди“, каза адвокат Ботев по този въпрос. Ако и тази втора инстанция се произнесе за задържане под стража, мярката остава постоянна и защитата трябва да намери нови обстоятелства, за да иска промяна.

Проблемът е, че децата на Баневи са в чужбина. Там учат тази година за първа година. За тях на смени се грижат роднини, които постоянно заминават и се връща от Франция.

Семейство Баневи са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България. Николай ще отговаря и за организирана престъпна група. Двамата ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод „Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на близо 85 млн. лв., също и за укриване на данъци, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Според адвокат Христо Ботев най-сериозните обвинения от всичките седем са тези за участие в организирана престъпна група и за длъжностно присвояване.

Той не е категоричен по въпроса дали Баневи са изкупителна жертва. Но като видял кои са настанени в съседство с тях в ареста, вероятно става въпрос за нещо доста по-сериозно. Заедно с Баневи в ареста са и Миньо Стайков и синът на Маринела и Ветко Арабаджиеви. „Явно има някаква тенденция именно тези хора, от това поколение, да бъдат атакувани“, признава Ботев.

На въпроса дали има атака срещу гореспоменатите и други задържани по големи дела водещата Нина-Никол Хамилтън се обърна към друг високопрофилен адвокат по криминални дела – Людмир Рангелов. Според него е трудно да се каже дали има злонамерена кампания, „но при всички случаи е излишно шумна кампания“, подчерта Рангелов. Той твърди, че ако прокуратурата си върши добре работата, тя няма нужда да прави шоу, което е неприемливо…

За особено голямата сума изпрани пари, за която са обвинени Баневи, Рангелов изрази удивлението си, че толкова много средства могат да бъдат „препрани“. Такова постижение би могло да бъде повод за радост на всеки мошеник от огромен световен мащаб. Трудността в случая за обвинителите е да докажат т.нар. „предикатно“ престъпление, т.е. откъде са придобити парите, за да бъдат изпрани след това. „Странно е разминаването при Баневи – уж са присвоили не повече от 200 милиона, а са изпрали 1 милиард. Няма обяснение“, сподели Людмил Рангелов.  

Що се отнася до нежеланието на съда да уважи искането на Евгения Банева да бъде пусната под гаранция или домашен арест, за да се грижи за трите си непълнолетни деца, адвокатът призна, че едва ли нуждите на процеса диктуват подобно решение. Според него по-скоро има стремеж да се покаже, че при всички големи дела задържаните остават в ареста.

„По целия свят майчинството се уважава, а и не виждам причина Евгения Банева непременно да е под стража. Ако всичко, което прокуратурата споменава като установено, макар и приблизително по отношение на престъпленията, е вярно пак няма основание. По стопанските престъпления няма такава възможност да извърши друго престъпление или да се укрие. Домашен арест би свършил чудесна работа на прокуратурата, а и обществото не би е възприело с негативно отношение“, подчерта адвокат Рангелов.

По неговите думи специализираният съд и прокуратурата смятат, че всяка друга мярка би била неуспех за прокуратурата и досъдебното производство. Разбирането е грешно, но то е наложило нещо неотменимо в последно време. Случи ли се например да има обвинение за участие в организирана престъпна група, непременно да се стига до задържане под стража. „Необяснимо е защо отделните състави на специализирания съд уважават всички подобни искания“, каза Людмил Рангелов.

Много е рано да се каже как ще протече и завърши това дело, смята адвокатът. Трябва да мине много време. Отсега обаче се вижда, че по някои обвинения доказателствата са прекалено крехки и прокуратурата няма да успее. В други може и да успее, но това ще се види след години, категоричен бе Людмил Рангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай