Скритият рекетьор - кантарите на Кулата

Само за една седмица двама шофьори са били арестувани за неподчинение

Скритият рекетьор - кантарите на Кулата | StandartNews.com

В края на пролетта и началото на лятото през 2020-а шестте кантара за измерване на товарите на преминаващите през ГКПП „Кулата“ камиони бяха подменени с ново поколение електронни везни.

И от тогава се оказа, че тировете масово са претоварени над допустимия тонаж.

След сигнал на Сдружението на малките и средни превозвачи, че се налагат глоби на място, които не могат да бъдат оспорени по никакъв начин, Софийска градска прокуратура извършва проверка, както на място, така и на документацията на няколко институции.

 Установено е, че поставените нови кантари от съответния тип и производител не подлежат на метрологичен контрол съгласно действащото национално законодателство, поради което такъв не е осъществяван от Българския институт по метрология. Също така Агенция “Митници” и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не са се съгласували за закупуването на кантарите и тяхното приложение на граничните пунктове. 

Прокуратурата е дала 30-дневен срок за изготвяне на писмени доклади относно предприетите конкретни мерки, за отстраняване на констатираните нарушения и несъответствия с цел опазване на обществения интерес и правата на гражданите. 

Колко време са били притискани и потъпквани правата на превозвачите разказа пред БНР Веселин Дангов от Съюза на българските транспортни работници, който има малка фирма, самият той е шофьор на един от камионите.

Простата сметка показва, че ако на денонощие през "Кулата" преминават 2000 камиона, по справка на институциите, и ако половината от тях са пълни, от глоби за претоварени камиони се събират поне 100 хиляди лева на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай