Вторник,

Разследват парите за 30-метровата кула на Тотев

От: сс -
1332
Разследват парите за  30-метровата кула на Тотев
A
A
A

Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу фондация "Пловдив-2019" във връзка с откриващото събитие на Европейската столица на културата, предаде БНТ.

Държавното обвинение събира доказателства за неизгодната сделка за пищната церемония в началото на годината, гвоздеят на която беше 30-метрова кула, гордостта на тогавашния кмет Иван Тотев.

Само седмица след откриването на Европейската столица на културата през януари прокуратурата в Пловдив образува проверка за неправомерно изразходване на 2.2 млн. лв. Срокът на проверката беше удължаван няколко пъти, а междувременно агенцията за държавен финансов контрол констатира 7 нарушения при сключването на договорите за обществените поръчки за церемонията.

След докладите от прокуратурата и от Агенцията за държавна финансова инспекция наблюдаващият прокурор сега е преценил, че има достатъчно данни, за да започне досъдебно производство, като първоначалният срок за събиране на доказателства е два месеца.

"Досъдебното производство е образувано за това дали е извършено престъпление. В случай, че бъде установено, че такова е извършено и бъде установен неговият автор, то той би придобил качеството на обвиняем. В случай, че бъде доказано деяние - сключване на неизгодна сделка, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода в размер от една до шест години, както и лишаване от права", коментира Галина Андреева, окръжен заместник-прокурор на Пловдив.

По думите на Иван Тотев, бивш председател на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019", нямало нещо, което да бъде квалифицирано като престъпление, „ще ми бъде много интересно и аз да видя на какво стъпва прокуратурата“, добавил той.

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички