Рашков проверява подчинени за искания подкуп "за супа и кафе"

Катаджия нападна турски шофьор на тир, като се опита да измъкне от него подкуп

Рашков проверява подчинени за искания подкуп "за супа и кафе" | StandartNews.com

Вътрешният министър Бойко Рашков е издал заповед Националната полиция да направи цялостна проверка на дейността на отдел „Охранителна полиция“, както и на упражнявания контрол от страна на прекия й ръководител. Катаджия нападна турски шофьор на тир, като се опита да измъкне от него подкуп "за супа и кафе".

Проверка вече върви и след заповед от директора на ОДМВР-София ст. комисар Живко Коцев по повод разпространения в медийното пространство видеоклип за неправомерни действия от двама униформени към шофьор на превозно средство. Целта на проверката е изясняване на всички факти и обстоятелства по изнесения случай.

В хода й е установена истинността, както и двамата служители - младши инспектори от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и магистрали“ - прекият извършител с 18 години стаж в системата на МВР и шофьорът на служебния автомобил – 9 години работа във ведомството.

Осъществени са съответните срещи с тях, на които са запознати със заключенията на комисията и са дали съответните обяснения за извършеното деяние, както пред прекия си ръководител, така и пред състава на проверяващата комисия. Междувременно от комисията е изискана и цялостната документация от 4 април, работния ден на двамата полицаи, в която е проследена и извършената административно-наказателна дейност по време на дежурството им. Изяснява се и начинът на ползване на техническите средства, в които се отразяват взетото отношение спрямо водачите и пътниците на МПС. Констатирано е, че случаят с чуждия гражданин не е докладван и отбелязан в документацията.

За изясняване на обективната истина в рамките на проверката е изпратено искане до Дирекция „Консулски отношения“ за осъществяване на контакт с посолството на Турция у нас с цел провеждане на среща с пострадалия водач. Използвани са и каналите на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и българския полицейски аташе в Турция.

Паралелна проверка по случая е разпоредена и от административния ръководител на Софийската окръжна прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай