Четвъртък,

Марешки коментира присъдата. Ето какво каза

От: Редактор -
3923
Марешки коментира присъдата. Ето какво каза
A
A
A

Ефективни наказания от 4 години лишаване от свобода за Веселин Марешки и 3 години и 6 месеца за Красимира Колева за изнудване, постанови Апелативният съд във Варна.

Съдът определи първоначален общ режим на изтърпяване. Въззивната инстанция присъди и наказания „глоба“ от 8 хиляди лв. за Марешки и 6 хиляди лв. за Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец 30 хиляди лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Съдът прецени, че следва да вземе мерки за неотклонение на двамата, като паричната гаранция за Веселин Марешки е  5 хиляди лв, а за Красимира - 3 хиляди лв. Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд. На 14 септември 2020 друг съдебен състав призна двамата за виновни и осъди подсъдимия на 4 години лишаване от свобода, а подсъдимата на 3 години и 6 месеца.

Защитата опонира, че няма доказателства за общ умисъл и съучастие. Подсъдимата не е знаела, че бизнесменът иска от Асен Миланов 10 хиляди лв. Според адвокатите на Веселин Марешки, не е доказано той да е осъществил заплаха, която е елемент на престъплението „изнудване“. Разрушаването на терасата на заведението не е било престъпление, тъй като тя е била незаконно изграден обект, подлежащ на премахване.

Красимира Колева каза пред съда, че е считала действията си за правомерни и е невинна. Марешки пък обясни, че предвид големия размер на приходите на дружествата му, не би се занимавал със дребни за него суми от 5-10 хиляди лв. Той отрече да е изнудвал някого, включително и Асен Миланов. В последната си дума подсъдимите поискаха да бъдат оправдани.

Присъдата, с която двамата  обвиняеми бяха признати за виновни, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички