Полицаи по случая "Луканов" обжалват в Страсбург

Полицаи по случая "Луканов" обжалват в Страсбург | StandartNews.com

София. Полицаят Ботьо Ботев, който беше обвинен в побой над обвинения в убийството на Андрей Луканов - Юрий Ленев, ще обжалва решение на съда в Страсбург. Това стана ясно от интервю на Ботев и адвокатката му Надежда Ковачева пред ТВ7.

В началото на месеца Европейският съд по правата на човека установи, че Ленев е бил изтезаван от полицейски служители за показания. Заради това България трябва да му плати 31 000 евро. Ботев обаче смята, че съдът е бил заблуден от лъжливи твърдения в жалбата на Ленев. Затова полицаят ще обжалва решението на съда.

Така нанесения побой, както се цитира тук, в тази жалба, това са измислици, лъжи, повтарям го най-отговорно, заяви Ботев по ТВ7. Според него по този начин Ленев иска да изкара пари на гърба на бълагрския данъкоплатец. Ботев не изключи възможността шумът по делото да има нещо общо и с предстоящия избор на нов главен прокурор.
Причината е, че един от кандидатите - Галя Тонева, е оправдала осъдените на доживотен затвор на първа инстанция по убийството на Луканов. Преди няколко дни тя заяви, че седи зад това свое решение, защото то е справедливо. Според Ботьо Ботев обаче това не е така.

Под ръководството на Националната следствена служба по онова време са създадени медицински документи-менте за Велев, заяви адвокатката Надежда Ковачева. Затова Съдът в Страсбург има абзац, в който казва на страница 2 още, че правителството не е представило копие от медицинските документи, които се отнасят към тая жалба и че решението на Страсбург е изцяло въз основа на неговите твърдения и представените медицински, добавя Ковачева.

Според нея в дъното на възпрепятстването на разследването на убийството на Луканов седи тогавашният й началник Бойко Рашков. На същото мнение е и Ботьо Ботев. Той се съгласява с констатацията на водещата, че според Богомил Бонев Бойко Рашков е "полудял да потули това дело".

Мотивите за извършване на това убийство са икономико-политически, те са един конкретен разрез на онова време в тоя преход, който преминаваше, казва още Ботев. Според него по време на следствието са укривани и важни данни. Така например полицаите не са знаели за срещата на луканов с един от ключовите хора в групировката „Орион” Румен Спасов месец преди убийството на бившия премиер. На тази среща двамата с Луканов е трябвало да спрат враждата помежду си, но това не е станало, казва Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай