Полицаи издирват трупове в Перник

Търсим още жертви на "Килърите" 3, съобщи зам.-главният прокурор

Полицаи издирват трупове в Перник | StandartNews.com

Перник. Нова банда за мокри поръчки арестуваха баретите този следобед. Става дума за осем бандити, близки до убития пернишки наркобос Райко Василев-Кръвта, научи "Стандарт".

"Групата е действала в периода от 2005 до 2010 г. и се е занимавала с поръчкови убийства, черно тото, наркоразпространение и лихварство", обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Докато баретите арестуваха осемте членове на бандата, колегите им от отряда откриха най-малко 3 от жертвите им. След показания на свидетел антимафиотите претърсиха планините над селата Гавров дол и Лилянци, където е и родното място на Кръвта. В гората баретите откриха човешки останки от най-малко 3 трупа. Тепърва ще се изяснява самоличността им. Предполага се, че останките са на изчезнали в периода 2002-2007 г. местни представители на подземния свят. През същия период безследно изчезнаха Атанас Пашин, Красимир Стоянов-Мотореца, Владо Попето, Кръстьо Кръстев-Кръстето, Бойко Славчев и Димитър Гиздов-Гумения. Следите се губят и за Теодор Неофитов-Ханс, който е в неизвестност от 28 януари 2008 г. Личните му документи, ключовете и броеница с разпятието, които носел в себе си, когато близките му го видели за последен път, обаче бяха намерени след разстрела на Николай Христов-Хайо у единия от задържаните заради покушението - серийния убиец Станислав Ангелов-Сиси. Той бе част от бандата на Кръвта. Смята се дори, че наркобосът е бил идол на серийния убиец. Според неофициални данни показания къде са били заровени труповете, които полицаите откриха вчера, най-вероятно е дал самият Сиси, който по това време е бил част от групата. Източници на "Стандарт" от държавното обвинение твърдят, че серийният убиец може да се е споразумял с прокуратурата да даде показания срещу преместването му от зандана в Бобов дол в Централния софийски затвор. Сиси вече няколко пъти направи подобно искане, без да даде мотиви за това.

До момента МВР и прокуратурата не обявяват имената на задържаните. Според зам. главния прокурор Борислав Сарафов бандата не е свързана с т. нар. група "Нови Килъри". Става дума за криминално проявени лица, заподозрени в изпълнение на мокри поръчки, които могат да се нарекат "Килърите" 3, обясни Сарафов. Главният секретар на МВР пък допълни, че операцията продължава и очаква да бъдат открити още жертви на бандата и в други градове в страната.

Според неофициална информация зад решетките за 72 часа са Милчо Боянов-Чируса от Перник и Иван Цветков-Ванчето, Ромео и Борислав Михайлов-Кюлума от Радомир. Четиримата са бивши лейтенанти от наркоорганизацията на убития с куршум през октомври 2005 г. Райко Кирилов-Кръвта. След разстрела на боса конкуренти, начело с Кръстьо Кръстев-Кръстето и Бойко Славчев се опитаха да превземат териториите за разпространение на наркотици. По-късно, на 29 май 2007 г. те изчезнаха безследно. Тогава групата на Райко отново се върна в бизнеса, но само за няколко месеца. Групата тогава успя да превземе пернишките квартали "Изток", "Църква" и "Мошино". В края на 2007 г. операция на пернишката полиция разби остатъците от групата на Райко и арестува 9 от основните й дилъри. При обиските бяха открити бележник, в който се отчитали продадените количества. От цифрите в него стана ясно, че бандата е печелила по 900 000 лв. годишно, тъй като продавала по 200 дози хероин всеки ден.

По време на акцията днес криминалисти са обискирали дома на Чируса в брезнишкото село Габров дол. Маскирани са влезли и в къщата на Кюлума в Радомир.

Кюлума и Ванчето бяха едни от основните дилъри на Райко Кръвта. Чируса пък е собственик на дискотека в Перник и един от най-приближените хора на вече мъртвия наркобос. Криминалистите предполагат, че след разстрела на Райко Кръвта те започнали да отмъщават на конкурентите им.

"Опитваме се да направим бързи ДНК проби, които да посочат чии са останките, за да може да прецизираме обвиненията", коментираха от държавното обвинение.

КОИ СА ЗАДЪРЖАНИТЕ ПРИ АКЦИЯТА

Чируса върти "Че Гевара"

Милчо Боянов е собственик на дискотеката "Че Гевара" в пернишкия квартал "Мошино". Неговите неприятности с полицията досега са били само заради нарушаване на обществения ред в заведението му. Не е осъждан и няма криминални регистрации. Прякорът Чируса е популярен сред познатите му. Известен е с ревността си към сурвакарската традиция в Пернишко. Той е основен спонсор на сурвакарската група в родното му село Габров дол, Брезнишко, където бе арестуван вчера сутрин.

Според перничани "Че Гевара" е свърталище на бандити, наркодилъри и убийци. Преди години като момче за всичко там е работил Станислав Ангелов-Сиси, който уби пред дискотеката Кирил Багера и е основен заподозрян за ликвидирането на конкурента Николай Христов-Хайо. Част от парите, които наркомафията в Перник печели през годините до 2007-а, се въртят от Сиси. Той дава финансови средства на висока лихва. За дейността си като лихвар му е образувано дознание.
Обществена тайна в града е, че дискотеката се контролира от Васил Арарски, баща на разстреляния наркобос Райко Кръвта.

Докато слиза от голфа си и влиза в дискотеката през 2007 година, е убит Румен Стефанов-Алф, също сочен от МВР за наркоразпространител и близък до групата на Райко Кръвта. За последно в "Че Гевара" са видени и безследно изчезналите Кръстьо Кръстев-Кръстето и Бойко Славчев-Врачанеца, многократно арестувани за разпространение на дрога.

Клиентелата на заведението намаля през последните години, но продължават да работят по цели нощи, твърдят перничани. Особено петък и събота шумът оглася района на блоковете. Заведението се намира на метри от училището.

Ванчето изпя Сиси за убийството на Хайо

40-годишният радомирец Иван Цветков-Ванчето е съден за кражби, незаконно притежаване на оръжие и за убийство по непредпазливост. Той беше един от основните свидетели по делото за убийството на Николай Христов-Хайо, заел мястото на Кръвта в наркопазара. "Бях наркопласьор в групата на Райко Кръвта. Сиси се присъедини към нас, когато аз влязох в затвора и затова не сме контактували много. Шатката пък го издирваше полицията и е идвал на нашите сбирки само няколко пъти. Той се занимаваше с убийства. Когато излязох от затвора през 2008 г., Сиси се беше захванал с черно тото. Един ден ми каза: "Ще го спра от движение Хайо". Това означаваше, че ще го убие", заяви пред магистратите преди четири години Цветков.

20 дни след разстрела на Хайо Сиси разказал всичко на Ванчето. Според свидетеля го направил, за да му покаже какво може да му се случи и на него. Цветков отиде и по-далеч, като посочи Николай Николов-Шатката като извършител на още две убийства - на Кръстьо Кръстев и Бойко Славчев. Двамата изчезнаха безследно на 29 май 2007 г. "Когато някой от групата се крие от полицията, ние му помагаме. Шатката беше обявен за издирване, а ние му давахме пари. След убийството на Райко през 2005 г. бизнеса му пое Румен Стефанов-Алф. Бойко и Кръстьо се скараха с него. Двамата отказаха да дават пари на Шатката. Румен обаче заяви, че той ще продължи да го издържа. Един ден Алф беше пиян и ми каза, че Шатката е убил Кръстьо и Бойко", обясни Цветков.

В показанията си Ванчето намекна също, че Николай има пръст и в убийството на Румен Стефанов, който бе застрелян през октомври 2007 г. На този извод го навела случка след екзекуцията на Алф. Друг дилър, Теодор Неофитов-Ханс, дал на Цветков 3 хил. лв. и му казал да ги занесе на Шатката, който пък се криел в апартамент в столичния квартал "Захарна фабрика". След като се срещнали двамата, Николов дори не попитал как точно е убит Алф.

Сиси роден на еднадата с кумира си

Сиси отчаяно се опитва да копира своя идол Райко Кръвта, защото смята, че съдбата му е отредила подобна роля. Това твърдят психолози, правили портрет на серийния убиец от Перник Станислав Ангелов. Сиси смятал, че трябва да му подражава заради съвпадението на рождените им дати - 27 юни. "Те така са се и запознали - на рожден ден през 2003 г.", разказаха пред "Стандарт" полицаи. Сиси и Кръвта празнували в едно и също заведение. Тогава Райко разказал как половин година по-рано - през декември 2002 г., лично очистил подчинените му Красимир Илиев-Мотореца, Анжело Първанов и Владимир Асенов-Попето. Тримата имаха славата на наркодилъри. Не е ясно дали неразплатени сметки за дрога са били причина за изчезването. Факт е, че Мотореца по това време държал дистрибуцията на продуктите на "Кока-Кола" и печелел по 3 стотинки от бутилка. Веднага след изчезването му и до днес дистрибутор става фирма на бащата на Райко - Васил. Той излиза железен и за разлика от сина, който е прострелян и умира през 2005 г., успява да оцелее в атентата през 2006 г.

В бандата на Райко Сиси отговарял за събирането на дълговете, а след това - и за отпускането на заемите. Когато понатрупал лични пари, почнал да отпуска кредити за своя сметка. Срещу лихва от 15-20% на месец давал пари дори и на непознати. Не сключвал договори и съответно не внасял и данъци от печалбата. Отпускал между 100 и 1000 лв. на различни хора. Ако длъжникът не можел да си върне заема за месец, той плащал само лихвата, като всеки следващ месец дължал по още 20% лихва. Ако не можел да внася и лихвата, тя се натрупвала към главницата.
Така някои клиенти натрупали сериозни дългове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай