Подозират вътрешен човек за обира на инкасо

Подозират вътрешен човек за обира на инкасо | StandartNews.com

Експерти се чудят защо не са блокирани изходите

Пращат на психолог охранителите след дръзкото нападение

Помните ли Джийн Хекман от филма "Обир" в ролята на професионалния обирджия Джо Мур, надарен с нюх към опасностите и поглед към детайлите? Не знам дали наглите обирджии, които отмъкнаха в понеделник над 100 000 лева от инкасо автомобил в София, са гледали филма. Експерти по сигурността обаче признават, че това е най-дръзкото подобно нападение. Извършено като по часовник. От охранителната фирма "ВИП Секюрити" разкриха, че всичко е станало точно за 18 секунди. "Открадната е само една пратка на наш търговски клиент. Всички останали пратки в този обект са невредими."

Обирджиите са били четирима, носели са маски и са действали много бързо. Използвали са "Калашников" и са стреляли по инкасо колата. Буквално за секунди е отмъкната торбата с парите. Стреляйки, нападателите я натоварили в автомобила си и избягали. Охранителите пък успели да уцелят една от гумите на колата им. Жертви и пострадали от престрелката няма. Свидетели - също.

Психолог ще консултира охранителите, които са били на работа по време на дръзкия обир в подземния паркинг на мола на столичния булевард "Цариградско шосе". "Това винаги е практика при подобни ситуации", заяви за "Стандарт" Александър Митев, председател на Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана НАФТСО. Според него охранителите перфектно са си свършили работа. "Гледах записите от камерите. Това е екстремална ситуация. Охранителите са реагирали повече от адекватно". Според него дързостта на престъплението е по-скоро в това, че се случва на място, където при една престрелка може да се случи всичко. Въоръжени хора нападат въоръжени хора в затворено помещение, в оживен час. "Това е опасното. Дързък е обирът. Всичко е извършено професионално и от двете страни", казва Митев. Към момента на инцидента служител от екипа е задействал паникбутона, като на сигнала са реагирали 3 мобилни патрула, но цялата ситуация се е разиграла само в рамките на секунди. Според Митев не е имало практически време да бъдат блокирани изходите в мола. А гардът, който е бил на камерите, не е имало как да види в такъв диапазон всичко, което се случва. Експертът по банкова сигурност Стефан Чолаков

обаче недоумява как служителите, отговорни за видеонадзора в мола, са пропуснали какво се случва на -2 ниво. Според него гардовете не са действали професионално. "Охранителите са могли да блокират единствените два изхода за секунди и тогава излизането от магазина става невъзможно. Не са го направили. Самият физически обир става за секунди, но излизането от мола отнема 2 минути. В района на мола има над 200 камери и човекът, който ги следи, би могъл да подаде сигнал към бариерите и биха могли да бъдат заключени. Колата на обирджиите, която е напуснала паркинга, излиза през тунела на "Цариградско шосе". Там бариерата е огромна, тя не може да бъде счупена", разсъждава Чолаков. Анализирайки ситуацията, той предполага, че вероятно в обира има замесен вътрешен човек. "Може би е подадена информация кога идва инкасо автомобилът, кога се изнасят пари от мола. Нищо чудно да има замесен и човек, който да е осигурил изтеглянето", казва Чолаков. По думите му обирджиите, които са били въоръжени и са произвели изстрели в подземния паркинг, "са дошли, за да убиват": "Дошли са въоръжени с калашници, готови на всичко, за да вземат тези пари. Това е ужасяващо". Според него проблемът е и социален. "Такива грабежи не се случват всеки ден. Такива са условията и правилата в България - като знаеш, че няма да бъдеш наказан и ако няма с какво да нахраниш децата си, отиваш и правиш грабеж", заяви още Стефан Чолаков.

Все още полицията продължава мащабната операция по издирването на четиримата бандити. До момента е ясно, че след обира една от гумите на автомобила им била спукана и те изоставили шкодата на 500 метра до местопрестъплението. Интересното в случая е, че досега почти няма свидетели на случката.

Никой не е сигнализирал и че е видял апашите при изоставянето на колата и последвалото покриване. В автомобила криминалистите са открили две каски за мотор, маскировъчен панталон, две горнища на анцуг, едно долнище и маратонки. В багажника пък се натъкнали на хавлиена кърпа и лост, твърдят запознати. Според експерти, ако не бъде ли разкрита групата, въпрос на време е да направят втори удар.

А иначе февруари спокойно би могъл да се нарече месец на обирите. Точно преди две седмици двама въоръжени с пистолет и спрей мъже атакуваха инкасо автомобил в Средец, превозващ пари за пенсии, паркиран пред пощенския клон. Нападателите бяха заловени, единият от тях бе застрелян. Според експерти обаче случаят в мола е доста по-различен от предходния в Бургас отпреди няколко седмици. Престъплението е добре подготвено, с добро въоръжение и логистика.
Според статистиката за последните 3 години случаите на грабежи на инкасо автомобили са 4.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай