Марихуана за 2,5 млн. евро от Албания спипаха на ГКПП – Кулата

Марихуана за 2,5 млн. евро от Албания спипаха на ГКПП – Кулата | StandartNews.com

Марихуана на стойност 2,5 млн. евро е заловена при акция на ГКПП – Кулата-Промахон на границата ни с Гърция. Това разкри на нарочна пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов.

531 кг канабис са открити в товарен автомобил, управляван от гръцкия гражданин Клеантис Димопулус. Тирът е спрян за митническа проверка на 29 април на граничния пункт. Селектиран е за щателна проверка. Камионът е бил с благоевградска регистрация, тъй като гръцкият собственик е направил фирма у нас за превозвачески услуги. На рентгена е установено наличието на тайник под цялата дължина на пода на полуремаркето. Тайниците са били така изработени, че се наложило да бъдат разбивани със специална техника. Повече от десет часа отнело да антимафиотите да се справят с кухините и да извадят пресованите пакети. Наркотикът е бил скрит в тайници с двойно дъно под палета с пластмасови изделия, които по документи превозвал камионът. Срещу водача е повдигнато обвинение за контрабанда на наркотици. Заплашват го от 10 до 15 години затвор. Справката установила, че той е криминално проявен и вече има осъдителна присъда от Окръжен съд-Хасково от 23 юли 2013 година за контрабанда на цигари. Антимафиотите са действали по сигнал от партньорски служби. В началото на април в Англия е била задържана пратка с 25 кг кокаин, която е преминала по същия канал. Тогава са задържани албанци.

Наркотикът, спипан на Кулата, е конфискуван, води се разследване. Георги Костов определи акцията като първата стойностна реализация на новосформираната ГД БОП.

Иззети от тайниците са 275 пакета с общо тегло 531 кг суха тревиста маса, която на полевия тест реагирала на марихуана. Установено е, че заловената стока е с албански произход и е с много високо качество. Каналът е от Албания през България за Западна Европа. Заловената пратка е била предназначена за Белгия. Там по цени на дребно марихуаната струва 2,5 милиона евро.

Прокурор Весела Стоилова от Окръжна прокуратура-Благоевград уточни, че гръцкият гражданин е задържан за 72 часа на 1 май с прокурорско постановление. Искането на прокуратурата за налагането на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража", е уважено от съда в Благоевград. Главният секретар уточни, че България е страна, част от международния канал за транзитиране на наркотици. Той уточни, че съществува кръг от оперативно интересни фирми и автомобили, които са под наблюдение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай