Бомбата в рейса май е кьорфишек

Бомбата в рейса май е кьорфишек | StandartNews.com

Унгарците не са открили тротил, още изследват запалителната течност

Терорът може да се окаже и "вредителство", обясниха от МВР

Инцидентът в българския автобус на фирмата "Омега груп 84" засега трудно може да се класифицира като опит за терористичен акт. И като нищо ще влезе в графата "вредителство". Това заяви главният секретар на МВР комисар Георги Костов. Още вчера бе лансиран, че зад екшъна с рейса може да стои война на конкуренти, а не атака на терористи. "Няма дори резултати от експертизата какво е летливото запалително вещество, едва след това може да се каже какъв е характерът на инцидента", уточни той. Засега обаче няма данни, освен запалителната течност и часовниковия механизъм, да има взривно вещество - като тротилова шашка, например. Това означава, че трудно би могло да се говори за опит за някакъв тип диверсия с жертви, смятат експертите от ведомството.

Българското МВР научило за инцидента от медиите

които съобщиха за пристигащия във Варна автобус с пътници, на който те са били прекачени след инцидента на километри от Будапеща. Самата случка е от петък, но до понеделник нямало информация за станалото.
Много е възможно пътниците просто да са преекспонирали и приели твърде лично инцидента, смятат експерти.
На километри преди унгарската столица хората в рейса усетили миризма на ацетон. Алармирали шофьора, който спрял на една от зоните за почивка край пътя. От малък тъмносин сак изтичала течност, а когато го отворили, видели часовников механизъм.

Бягайте, това е бомба!

извикал човекът, който пръв отворил чантата, след което настанала паника. Според огледа на унгарската полиция взривното устройство било увито в стъклен памук, за да може да се възпламени по-лесно.
Когато върнали лентата назад, пътниците се сетили за мъж на около 25 г., който влязъл в автобуса от Прага с билет за Братислава. Слязъл обаче 130 км преди крайната си цел в Бърно, а сакът останал в автобуса. Според свидетелите, мъжът говорел добре чешки език.
Три полицейски служби - в Чехия, Словакия и Унгария, издирват мистериозния пътник.
Случаят с бомбата вече се разследва от Градска прокуратура съвместно с експерти от ГДБОП, съобщиха вчера от държавното обвинение. Досъдебното производство е образувано заради това, че в инцидента участват български граждани, макар престъплението да е извършено в чужбина.
Не е ясно обаче, дали унгарските власти ще дадат повече информация на колегите си в София. Със сигурност наши разследващи

няма да пътуват до Унгария

за да разплитат случая.
Антимафиотите вече са разговаряли със собственика на фирмата "Омега груп 84" Драгомир Петков. Ще бъдат привикани на разпит и всички 35 българи, които са се возели в автобуса, съобщиха от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай