Арестуваха жена за убийство на българин в Атина

Издирват брат й

Арестуваха жена за убийство на българин в Атина | StandartNews.com

Благоевград. Благоевградски полицаи задържаха в петък следобед Стефанка М. от село Падеш. Тя е арестувана на друг адрес в селището, където се грижела за стари хора, уточниха криминалисти. За нейното залавяне има Европейска заповед за арест, издадена от гръцките власти. Те твърдят, че жената и брат й Кирил М. са замесени в убийството на председателя на българската общност в Атина Росен Христов - Странджата. Престъплението бе извършено през ноември 2011 г. „Проблемът е, че брат й ще научи от медиите за нашите действия и е възможно да се укрие, колеги го търсят в столицата, има данни, че отдавна работи там като строител", разкриха полицаи.

След убийството на Христов двамата родственици се прибрали в България, в родното си село. Кирил веднага си стегнал багажа за столицата, а в селото останала сестра му, която живее заедно с майка си. „Ние не сме престъпници. Да търсят тези, които са убили българина в Атина, а не нас", с тези думи ни посрещна тогава майката на двамата – Лиляна. Дъщеря й и синът й Кирил, който е по-малък, са последните българи, видели жив Росен Христов. 36-годишната Стефанка бе с насълзени очи, а ръката й трепереше, седеше край масата в кухнята и нервно пушеше цигара след цигара.

Росен Христов бе намерен мъртъв именно в квартирата, в която подслонил Стефанка и брат й. Според съдебните лекари по тялото на Росен Христов е имало видими следи от насилие, побой и прорезни рани. Странджата от Атина, както е познат сред българите, бил увит в одеяло и някак си скрит насред хаоса на емигрантската квартира, която често предоставял на закъсали нашенци. Жената от село Падеш обаче отрече тогава да има нещо общо със смъртта му, казвайки, че си е тръгнала няколко часа по-рано оттам.

Стефанка и брат й Кирил решили да се приберат в България, тъй като не успели да си намерят работа. "Росен ни помогна с багажа, изпрати ни до таксито. Последните му думи бяха: „Довиждане, намеря ли работа, ще ви се обадя", каза по онова време Стефанка. Сподели, че двамата се запознали 7-8 месеца по-рано. Понякога той отскачал до нейната месторабота - къщата в Атина, в която се грижела за възрастен 80-годишен грък, за да види как е с работата.

Стефанка обаче ясно си спомни как няколко дни преди смъртта си Росен се сбил с Емил Крумов от Шумен. Това станало в квартирата на Христов, където често идвал да преспива въпросният Емил. Не си говорели, откакто Странджата установил, че шуменецът го краде. „Не вярвам да е имал врагове. Никой от полицията не е идвал да ме разпитва, поне засега", това каза на 30 ноември 2011 г. жената.

Тя е задържана за 24 часа по Закона за МВР, тази мярка ще бъде удължена на 72 часа с прокурорско постановление, заяви окръжният прокурор на Благоевград Христо Георгиев. За това време гръцките власти трябва да представят европейската заповед за арест на български език, за да се образува производство. В противен случай ще се наложи да я пуснем, такъв е нашият закон. Уведомили сме гърците, че е задържана, така че имат време да регират, каза още обвинител №1 в Пиринския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай