Агенти спасиха фалоси и скалпел за милиони

В НИМ трябва да отворят зала "ДАНС", пошегува се министър Стоянович

Агенти спасиха фалоси и скалпел за милиони | StandartNews.com

Наши изнесли над 3600 антики във Верона, щели да ги препродадат в САЩ

Миниатюрни фалоси, носени като бижута в чест на бога на плодородието Приап, и кръстове мощехранителници - това са част от над 3600-те културни ценности, спасени от незаконна продажба във Верона от ДАНС и италианските карабинери. Находките бяха представени в четвъртък пред репортери от министъра на културата д-р Петър Стоянович, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров в галерия "Средец" на Министерството на културата. Петима българи са задържани при опит да изнесат антиките от страната. Повдигнати са им обвинения. Образувани са досъдебни производства в България и Италия. Предметите и монетите са с висока стойност и са запазени. Най-ценните находки ще бъдат изложени в НИМ. Съкровището е оценено на 3 млн. евро от италианците. Предстои и експретите у нас да изчислят на каква стойност са спасените ценности.

"Експонатите са главно от античността и Средновековието, почти всички са от метал, изкопани от земята в различни точки на България", каза проф. д-р Божидар Димитров. Според него находките са много ценни, но още по-ценни щяха да бъдат, ако са открити от археолози, защото тогава се извлича повече информация за миналото. Сред спасените културни ценности са огромно количество ценни монети от античността, различни апликации, статуетки, главно от римската епоха. Според проф. Димитров, особено стойностни са находките от Средновековието, защото по-рядко се намират по земите ни. Това са кръстове мощехранителници с различна големина, в които, според професора,

може да бъдат открити мощи на светци

при предстоящите проучвания. По-големите кръстове са носени от духовници, по-малките - от граждани, обясни директорът на НИМ. Сред иззетите предмети има и много добре запазени фибули с различна декорация, апликации с човешки и животински изображения, керамични и бронзови лампи с релефни сцени. Особено рядка находка са и ценните хирургически инструменти на лекар от късната античност или ранното Средновековие, с които той е бил погребан, допълни проф. Димитров. "За съжаление, не става ясно къде е лекувал или как се е казвал, тъй като специалистите нямаме достъп до надгробната плоча. Тогава лекарите са правили пищни погребения, били са богати", уточни шефът на НИМ. Този е погребан комплект от хирургически и зъболекарски инструменти.
Сред върнатите на България антики има различни по номинал монети от Античността и Средновековието (денари, сестерции, драхми, тетрадрахми, оболи, солиди и статери).

Сред монетите има и от римския Никополис ад Иструм

построен от император Траян в чест на победата му над племената на Даките през 106 г. от н. е. и намиращ се до днешното село Никюп (на 20 км от Велико Търново). Това е един от най-добре запазените в България градски центрове от римската епоха, за съжаление - обект на спорадични иманярски набези в охраняваната зона.
Иманярите искали да продадат съкровището във Верона. Там се намират италиански купувачи, които не са колекционери. Те плащат предметите и ги препродават в САЩ, където е и най-големият пазар на антики. През 2012 г. специализиран отдел в ДАНС за противодействие на трафик на културни ценности е засякъл петимата българи, които упорито са купували стока от иманяри. Щом "надушили" контрабандата, се свързали с полицейския отдел в Италия, който се се занимава с трафика на ценности и е на подчинение на тяхното Министерство на културата. Българите са арестувани в Италия при опит да изнесат антиките на специализирани търгове. При последвали претърсвания на използвани от тях адреси в Италия са иззети и други археологически артефакти. Обиски са на лицата и свързаните с тях дилъри са извършени и на българска територия. Открити са незаконно съхранявани антики и много документи, свързани с продажбата на културни ценности на различни аукциони в Западна Европа. Изненадата на италианските експерти и на българските историци е била, че тези неща

не са като друг път - "историческа скрап"

а подбрани предмети. Според експерти от НИМ, това означава, че на терена се е появил солиден купувач, които иска скъпи антики и най-вече - монети. "Сред задържаните и претърсени лица има дилъри на високо ниво не само за България, но и за международните пазари", твърдят от ДАНС. Антиките са върнати у нас в края на април, със съдействието на Министерство на външните работи.

"Срещи като днешната са истински слънчев миг в политическата реалност в България, особено в културата", каза министър Стоянович. "С директорите на ДАНС и НИМ дори обсъждахме обособяването на малка зала "ДАНС" в НИМ", полушеговито каза д-р Стоянович. В същия тон Владимир Писанчев, директор на ДАНС, отбеляза, че залата трябва да е голяма. Той подчерта, че находките, които са били обект на международен незаконен трафик, са спасени в резултат на продължителна и сложна операция с италианските служби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай