Вкусни рецепти с дървена кора

Вкусни рецепти с дървена кора | StandartNews.com

В Лапландия, както в цяла Финландия, ще ви гостят със сьомга, приготвена по най-различни начини, и с пай с горски плодове. За Коледа пък ще ви направят сладки с канела.

Когато настъпят дългите и студени зимни месеци, жителите на Лапландия правят хляб от смляната кора на дърветата. Някои индиански племена в Северна Америка са ползвали полученото брашно от нея като хранителна добавка. Интересното обаче е, че не всички кори се ядат, зависи от дървото. В здравословното меню влизат например бреза, върба, бор, явор. Освен това трябва да се съберат по-меките части от вътрешността на кората, тъй като твърдата външна обвивка не се яде. Ако от нея тече смола или други течности пък - толкова по-добре. Понякога, ако няма друга възможност, се налага дървото да се яде сурово. Тогава то трябва много добре да се сдъвче. Най-добре е кората да се нареже на лентички, които се готвят по същия начин като спагетите. Могат да се добавят подправки, сос от билки, а ако се сложи и някой зеленчук, става наистина вкусно.

Друг начин за приготвяне е, когато добре изсъхнала кора се смила, докато се получи фино брашно, с което могат да се сготвят много неща. Смеси ли се с вода, сол и бакпулвер и се получи нещо като тесто, от него става вкусен ароматен хляб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай