Защо младите с коронавирус са много опасни

Не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия, смята акад. Богдан Петрунов

Защо младите с коронавирус са много опасни | StandartNews.com

Младежите са опасни за заобикалящите ги хора, тъй като с години могат да носят вируса при положение, че са се заразили, обясни имунологът акад. Богдан Петрунов в интервю за БНТ.

"Трудно може да се каже, че вирусът се изчиства за кратко време. Ние и сега не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия", посочи академикът.

"Първоначално се смяташе, че вирусът е по-опасен за възрастните хора със съпътстващи заболявания, но се оказа, че високото разпространяване е между хората в активната възраст - заради широките социални контакти", каза още той.

По думите му не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да може да се мисли, че вирусът ще изчезне.

"Може би през 2022 г. ще можем да говорим, че сме свободни от коронавируса" обясни още той, като уточни, че досега наличието на антитела е относително ниско, което показвало, че не те са водещите в имунитета, а по-специално клетъчният имунитет.

"Учителите трябва да бъдат с маски, но децата с маски - това ще бъде неразбория. Това няма да бъде решение, може би в най-големите класове", допълни акад. Петрунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай