Връщат ли мерките? Призив от експерти

В момента носенето на маски на закрито не е задължително

Връщат ли мерките? Призив от експерти | StandartNews.com

Експерти призовават част от противоепидемичните мерки у нас да се върнат заради увеличаващия се брой случаи на заразени с Ковид. В момента носенето на маски на закрито не е задължително, включително и в градския транспорт.

От здравното министерство обаче съветват - маска да се носи на закритите обществени места, където има струпване на хора, спазване на дистанция и лична хигиена, по-често проветряване и ваксинация.

На този етап тези мерки са единствено препоръчителни. Според експерти обаче ситуацията налага част от тях отново да се върнат.

Педиатърът д-р Александър Атанасов забелязва ръст на болните деца и родители в последните седмици.

“Нямам никаква възможност да назначавам безплатни изследвания за COVID-19, но много родители казват, че са със симптоми на COVID, правят си тест и излиза позитивен. Няколко дни по-късно и децата им се разболяват, вероятно от COVID“, каза д-р Александър Атанасов пред bTV.

Затова той продължава да изисква маски в чакалнята пред кабинета си и смята, че тази мярка трябва да се върне сега, когато сме на прага на нова вълна. „Градски транспорт, големи магазини, молове. Навсякъде, където има затворени пространства с много хора“, съветва д-р Атанасов.

В градския транспорт, например, препоръчителните мерки не се спазват -  хората с маски са единици, а прозорците на повечето превозни средства са затворени. 

В същото време - случаите се увеличават от поне 2 седмици насам, казва д-р Александър Симидчиев.

„Бидейки в отпускарски сезон, никой не иска да влиза в карантина по време на отпускарския период и затова имаме недостатъчно брой тестове, недостатъчно хора, които се обръщат към здравните власти, което поддържа голяма скрита инфекциозност“, заяви д-р Александър Симидчиев.

И той иска някои мерки отново да станат задължителни:

„Моят настоятелен съвет към здравното министерство би бил в жълтите зони да се обмисли въвеждане на задължително носене на маски в здравните заведения. Маските тип FFP2 намаляват разпространението със 60 процента. Хирургичната маска с 25 процента. Всеки процент надолу ни позволява да не се разболеят няколко десетки до няколко хиляди човека“, отбеляза д-р Симидчиев.

Но според Националния план за справяне с пандемията все още нито един регион в страната не попада в етап, който изисква въвеждането на мерки.

Засега прогнозите са за пик на случаите през август. Вълна се очаква и през есента, когато времето ще захладнее и прекарваме повече време на закрито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай