Витанов със зловеща прогноза за заразените

Може да стигнем до 5 000 на ден

Витанов със зловеща прогноза за заразените | StandartNews.com

Зловеща прогноза за ръста на заразените с коронавирус у нас направи топ математикът проф. Николай Витанов от БАН, който прави за Националния оперативен щаб математически модели за развитие на пандемията.
Според него сме на крачка от зоната на турболенциите.

Може да ни се случи да навлезем в зоната на напълно развитата турбулентност, в която навсякъде е дифузно разпръсването на вируса, а границата за това е 2000 случая на ден. Влезем ли тази зона, вече спокойно можем да се качим до 3000, 4000 или 5000 случая дневно, заяви проф. Витанов за БНР.

"Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн. души, които не спазват мерките", коментира математикът на Националния оперативен щаб.

Според него вече сме влезли в зоната на тубуленциите: "Виждате ги с тези резки подскоци на случаите. В тази зона има две подзони - едната е началният стадий на турбулентността, в който се намираме сега. Този стадий се характеризира с това, че в част от областите разпространението е клъстерно, а в друга част - дифузно. Може да ни се случи да навлезем в зоната на напълно развитата турбулентност, в която навсякъде е дифузно разпръсването на вируса, а границата за това е 2000 случая на ден. Влезем ли тази зона, вече спокойно можем да се качим до 3000, 4000 или 5000 случая дневно".

Според проф. Витанов носенето на маски на открити обществени места е резонно.

Ако всички спазваха мерките, сега щяхме да сме около 500 случая на ден, категоричен беше математикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай