Великобритания затворена от 4,00 ч в понеделник

В страната ще се влиза само с отрицателен PCR тест

Великобритания затворена от 4,00 ч в понеделник | StandartNews.com

Борис Джонсън обяви, че всички пристигащи във Великобритания ще трябва да имат отрицателен тест за коронавирус от понеделник, а той моли британците да "останат у дома този уикенд"

На брифинг на Даунинг Стрийт премиерът предупреди, че „не е моментът да се отпускате“, тъй като той отново ескалира контрола по границите на страната, пише Дейли мейл.

На фона на страховете от нови мутантни щамове на болестта, Джонсън каза, че от 4 часа сутринта в понеделник всички коридори за пътуване ще бъдат затворени и всеки, който идва в Обединеното кралство, трябва да има отрицателен тест от предходните 72 часа.

Хората все пак ще трябва да се изолират за 10 дни - или пет, ако имат друг отрицателен резултат през този период.

Новият режим ще бъде подкрепен от по-строги проверки на място и ще остане  поне до 15 февруари, докато министри и учени разработват как да управляват заплахата, породена от мутациите на вируса.

11 британци са имали един от щамовете, възникнали в Бразилия - въпреки че все още не е ясно каква заплаха представляват те.

На пътниците от Южна Америка, Португалия, някои от Централна Америка и Южна Африка вече е забранено да влизат в страната.

Джонсън също обяви, че Великобритания вече е ваксинирала 3,3 милиона души - почти един на 20 от населението - и това включва 1,3 милиона над 80 години, близо 45 процента от тази група.

„Именно защото имаме надеждата за тази ваксина и риска от нови щамове, идващи от чужбина, трябва да предприемем допълнителни стъпки сега, за да спрем влизането на тези щамове в страната“, каза той.

Докато Обединеното кралство регистрира 55 761 нови случая - намаление с една пета в сравнение с миналия петък - премиерът призова обществеността да не отслабва вниманието си и призова всички да „помислят добре“, преди да напуснат къщата.

„Не е време за най-малкото отпускане на националната ни решителност и на индивидуалните ни усилия. Така че, моля, останете у дома, моля, защитете NHS и спасете животи “, каза той.

Мрачното съобщение дойде, след като броят на загиналите с Ковид се увеличи с още 1280, въпреки че това също беше малко по-малко, отколкото по същото време миналата седмица. Експертите смятат, че дневният брой на смъртните случаи ще достигне своя връх едва през следващата седмица заради триседмичното забавяне между заразяването и тежкото заболяване.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай