Тревожно: Британският щам мутирал у нас

Има данни за две жени от Северна България, каза Кантарджиев

Тревожно: Британският щам мутирал у нас | StandartNews.com

Има нови открити варианти, които притеснаяват световните здравни власти. Това съобщи по време на брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев.

Освен познатите до сега мутации като британски, южноафрикансии, нигерийски, другите варианти се появяват и се изследват, категоричен бе директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му от Северна България са се получили данни при две жени с британсия вариант, който е мутирал.  Според проф. Кантарджиев ваксините влияят на този щам, но сега случаите от областта се проучват по-интензивно.

Продължава оценката на Европейската агенция по лекарства на всички разрешени за употреба ваксини, в частност за оксфордската ваксина и тази на „Янсен“. Това съобщи директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. По думите му се анализират предоставените данни по отношение на епидемиологичните събития в отделните страни, за да се направи анализ в контекста на тежко протичане на заболяването. Според Кирилов до средата на юни очакваме в страната ни да пристигнат 3,5 дози от ваксината на „Пфайзер“, 450 000 от „Модерна“, около 1 млн. дози от Оксфордската ваксина и около 500 000 от „Янсен“, заяви още той. На свой ред здравният министър проф. Костадин Ангелов побясни, че в понеделник ще бъдат дадени подробности по отношение на ваксината "АстраЗенека".

„Ще се даде отговор на всички българи, които имат поставена първа игла", каза още проф. Ангелов. По думите му предварителните мнения на екпертните съвети са, че се съветва да се прилага и втората игла на "АстраЗенека".

През април в страната ни се очакват общо 324 090 дози ваксини, като се очаква много голяма доставка от „Пфайзер“, през май се очакват близо милион и половина дози, през юни - над милион и половина дози, каза още министърът в оставка проф. Костадин Ангелов.

Министърът посочи, че до края на деня ще бъде издадена заповед за разхлабване на мерките. Тя ще касае театрите, които към момента имат право на 30% публика. С новата заповед вероятно този процент ще бъде увеличен на 50 на сто. По отношение дали ще бъде удължена епидемичната обстановка, Ангелов посочи, че решението ще бъде взето в през последната седмица на април. По думите му ако дотогава няма нова правителство, вероятно МС ще я удължи.

"Лично аз мисля, че тя трябва да бъде удължена с един месец и да се даде възможност на новото правителство да вземе решение дали да я удължава или не", допълни Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай