Пикът на коронавируса ще е около Великден

Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски

Пикът на коронавируса ще е около Великден | StandartNews.com

Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират. Срокът на карантината може да претърпи промяна. Не смятам за реалистично хората да бъдат пуснати да пътуват преди Гергьовден. Трябва да гледаме реално на нещата.

Единственият вариант да се справим с това заболяване, за което няма ваксина и доказано лечение, е да се изолираме. След като премине големият пик, тогава трябва да имаме отговорна тактика кои групи хора да се пуснат.

Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, в предаването “Лице в лице” по бТВ.

Смисълът на бързите тестове е търговски, той не е медицински.

Единственият сигурен начин за доказване на заразен е PCR - тестът, заяви ген. Мутафчийски.

Докато съм на това място няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони, категоричен е той и даде пример с Испания, която е похарчила милиони за бързи тестове и сега трябва да си ги ползва, въпреки че са само 30% сигурно.

По думите му всички, които са в болница и са в тежко състояние, се лекуват с хлориквин. Франция и Германия ограничиха тестуванията по изискванията на СЗО. Това е нова болест и има проблем с диагностиката на вируса.Ако това беше преди 10 години, още нямаше да сме разбрали от какво боледуваме, обясни шефът на кризисния щаб..

Парите от даренията се използват за дезинфектанти, апаратура. Около 25 апарата са дарени в страната. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори. По принцип има дефицит - лекарите и сестрите застаряват в България, но ние сме длъжни да се справим.

Не ми е известен за България да има случай на млад човек с усложнения в следствие на коронавируса, но има такива случаи извън страната, каза ген. Мутафчийски.

Аз винаги съм бил лекар, въпреки че в последно време някои хора се опитват да забравят това. Но това не е работа само за бяла престилка. Толкова много неща се направиха, би трябвало да дадат резултат. Изпреварихме много държави с мерките, които взехме, посочи още той.

Той заяви, че е оптимист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай