Нов щам! Какво знаем за Дявола от Калифорния

Мутацията е регистрирана в 25 държави

Нов щам! Какво знаем за Дявола от Калифорния | StandartNews.com

Нов калифорнийски вариант на коронавируса, наречен Дявола от Калифорния, привлече вничанието учените. Вариантът B.1.427/B.1.429 на SARS-CoV-2 е вече в Европа. Регистрирани са случаи в Испания, Великобритания, Дания. Министерството на здравеопазването в Испания е открило първите шест случая на този вариант след случаен скрининг, съобщи ДарикНюз, цитилайки Europa Press. Мутацията е регистрирана в 25 държави.

Вариант е открит при пробен анализ в Калифорния през декември миналата година. За първи път е регистриран в окръг Лос Анджелис в проба, взета през юли 2020 г. и се появява отново едва през октомври. От октомври разпространението на този вариант се е увеличило в щата Калифорния и особено в южната му част, където на 22 януари той вече представлява съответно 35% и 44% от пробите през този месец, според проучване, публикувано в списанието New England Journal of Medicine.

Все още няма ясни резултати от проучванията дали този вариант е по-заразен и по-смъртоносен. Затова и Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ все още не го включва в списъка си с „тревожни варианти“, сред които са британският, южноафриканският и бразилският щамове.

Въпреки това трите му характерни мутации и скоростта, с която се е наложил сред секвенираните геноми, притесняват някои изследователи. Освен това при лабораторни тестове се наблюдава умерено нарастване на заразността.

В статия в Los Angeles Times д-р Чарлз Чиу, експерт по инфекциозни болести и директор на една от двете изследователски групи, които са секвенирали варианта поотделно, изчислява, че този вариант може да бъде 19-24% по-заразен.

Други изследователи, като д-р Ханадж от Харвардския университет, обаче твърдят, че този вариант не представлява голяма заплаха. В статия, публикувана в "Ню Йорк Таймс", Ханадж твърди, че за разлика от британския вариант, който експлодира бързо всеки път, когато се появи в нова държава, изглежда, че калифорнийският е проправил пътя си много по-бавно.

Защо го наричат „дявола“? Този прякор идва от статията на Los Angeles Times, в която д-р Чиу произнася фразата „дяволът вече е тук“, отнасяща се до този вариант. Експертът изчислява, че до края на март този вариант вероятно ще представлява 90% от новите инфекции. „Бих искал да е различно, но науката си е наука“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай