Наш имунолог даде нови подробности за коронавируса

Вирусът не се задържа по открити повърхности, а се предава само чрез много близък контакт между хората

Наш имунолог даде нови подробности за коронавируса | StandartNews.com

Повишаването на броя на заразените с коронавируса бе очакван. Средновековните мерки на изолация нямаше как да дадат резултат. Критиката отправи пред бТВ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН.

Той даде пример: „Затворените държави показаха, че вирусът продължи да се разпространява, само че в вътре в семействата“.

„Всеки един вирус предлага различна форма на разпространение. От COVID-19 основни потърпевши са възрастните и хората не със съпътстващи, а с основни заболявания“, поясни доц. Чорбанов. По думите му починалите млади хора имат и други заболявания, които още не са диагностицирани.

„Много хора имат в себе си фактори, за които не подозират. При наличие на вируса те се отключват и предизвикват тежка патология и смърт. Броят на хората, срещнали се с вируса са вероятно 100 пъти повече. Това, че не са се разболели показва, че те имат силен имунитет. Функцията на организма да се справя с влиянията от външния свят, има имунната система. Опитът показва, че хората, които не боледуват са тези, които нямат клетъчна памет от допир с вируси, като децата. Най-уязвими са хората с голяма клетъчна памет“, подчерта той.

Според имунолога вирусът не се задържа по открити повърхности, а се предава само чрез много близък контакт между хората.

„Да, той е устойчив, но на затворени места с много хора. Вирусът не е устойчив на слънчеви и открити места. Твърденията, че ще се заразите по време на разходка в парка, са безумни. Вирусът ще престане да е опасен, когато започнем да живеем нормално“, подчерта доц. Андрей Чорбанов.

Той коментира, че има фактори, които влияят на разпространението на заболяването. „Факт е, че различните вируси предпочитат различни хора, като етнос, кръвна група, местоживеене и т.н.“, разкри той.

Попитан дали лекарства като хидроксихлорохин и дексаметазон помагат на болни от COVID-19 той заяви: "Това са лекарства, които се използват за ликвидиране на тежките последствия от вируса. Кортикостероиди се използват от дълго време и то за потискане на имунния отговор. Това е за да се предпазим от цитокинова буря в организма. Това се прави в крайния етап, когато се касае за силния имунен отговор. Това лечение се прилага само при пациенти с риск за живота“, предупреди имунологът.

На въпрос дали има начин да се предпазим от вируса, доц. Чорбанов каза: „Витамините в огромната си част не достигат пълноценно до организма. При един здрав човек имунната система си работи и няма нужда да се намесваме. Ако не внимаваме, може да се отключи автоимунно заболяване или алергии“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай