Мутацията на К-19 е открита в 40 държави

21 036 174 случая на инфекция с новия коронавирус са регистрирани досега в САЩ

Мутацията на К-19 е открита в 40 държави | StandartNews.com

Новият щам на коронавируса, първоначално открит в Обединеното кралство, е открит открит в малък брой случаи в други 40 държави. Това се казва в съобщение на Световната здравна организация (СЗО), цитирано от БГНЕС.

21 036 174 случая на инфекция с новия коронавирус са регистрирани досега в САЩ, отчита университетът Джон Хопкинс. Най-много са заразените в щатите Калифорния (2.45 милиона), Тексас (1.82 милиона), Флорида (1.37 милиона), Ню Йорк (1 милион) и Илинойс (984 000).

Според последните данни на местните власти в три американски щати - Калифорния, Колорадо и Флорида - са идентифицирани носители на "британскияя щам" на коронавируса.

За новата мутация на COVID-19 стана известно в средата на декември. Консултативният съвет на Обединеното кралство за нови и възникващи заплахи с вируса по-късно потвърди, че идентифицираният в страната вариант на коронавирус се разпространява с по-бързи темпове и изисква още по-голяма предпазливост от населението.

Въпреки че новият вариант на вируса, според предварителните оценки, може да бъде със 70% по-заразен от обичайния, все още няма нищо, което да предполага, че е по-опасен от гледна точка на смъртност или хоспитализация.

13 европейски външни министри, сред които и първият дипломат на България Екатерина Захариева, призоваха Европейската комисия да подпомогне с ваксини страните от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, след като това бе сторено за страните от Западните Балкани, съобщи МВнР.

В писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел и до еврокомисарите по здравеопазването - Стела Кириакидуис, и по разширяването - Оливер Вархеи, се казва: „Нашите граници няма да бъдат защитени, ако не разширим подкрепата си към съседите. Убедени сме, че усилията ни ще бъдат оценени от правителствата и от гражданските общества в страните от Източното партньорство и ще увеличат видимостта на геополитическите усилия на ЕК и ЕС". Писмото е подписано от външните министри на България, Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Чехия и Швеция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай