Понеделник,

Мутафчийски: Сега не е време за наука

От: Редактор -
1139
Мутафчийски: Сега не е време за наука
A
A
A

Продължаваме плавно да качваме броя на заболелите. Вървим в правилната посока точно с тези мерки, дори и с още по-рестриктивни, ще дадат резултат. Това коментира проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА.

Той коментира математическия модел за разпространение на заразата, който се изработва от БАН, бързите тестове, както и теорията за създаване на колективен имунитет спрямо коронавируса.

Според математическия модел у нас се откриват двама от 11 заразени. Представяте ли са какво ще стане, ако се разчита на колективен имунитет, попита Мутафчийски и посочи, че при 70% заразени - един милион и 200 000 ще са заболелите сериозно.

Отново на въпрос за масовия скрининг с бързи тестове, Венцислав Мутафчийски подчерта: Щабът е на мнение да не се правят излишни движения. Оценката на оперативният щаб е, че едва след като премине кризата, ще се правят изследвания за това колко хора са преминали през заболяването.

Бързият тест е бърз, защото дава резултат след 10 минути, а не защото бързо открива болните, отсече Мутафчийски и допълни, че в момента няма никакъв медицински смисъл да се тестува масово населението и това само ще изтощи здравната система, без да дава никаква сигурност.

Сега не е време за наука, време е за действие, подчерта отново Венцислав Мутафчийски и допълни: Няма да откриваме топлата вода. В момента ние легализираме спор, който не се води никъде по света.

И доктор Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, се ядоса на поредните въпроси за скрининга и заяви, че това е героично чукане на отворени врати. Никой не пречи на лаборатории да правят такива тестове в момента, но "който иска да се прави такъв скрининг, да ми покаже документ, легален, който да препоръчва да се прави това". Кунчев настоя да се следват добрите световни практики.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички