Може ли да се ваксинира заразен?

Под 3 на хиляда души съобщават за нежелани реакции, казва Богдан Кирилов

Може ли да се ваксинира заразен? | StandartNews.com

"Преди ваксинация не е необходимо да се прави тест за антитела. Експертите казват, че няма проблем, ако човек е преболедувал или в момента е заразен, да му бъде постване ваксина. Това няма да доведе до някакви усложнения, напротив – може да помогне“.

Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той отчете, че до момента в България срещу коронавирус са имунизирани близо 300 000 души.

„Под 3 на хиляда души съобщават за нежелани реакции и те всички са описани в кратката характеристика. Това са най-често болки в областта на приложението, леки грипоподобни симптоми и малко по-висока температура при аденовирусните ваксини…Тези симптоми отшумяват бързо – за около едно денонощие“, уточни директорът на ИАЛ.

Кирилов напомни, че през март очакваме доставки от трите одобрени ваксини – „Пфайзер“, „Модерна“ и „АстраЗенека“.

От „Пфайзер“ се очакват общо 105 хил. дози, разделени на пет доставки от 21 хил. дози – първата идва на 8 март. От „Модерна“ ще получим 85 хил. дози, постигнато е увеличение с 50 000 дози през март.

От препарата на „АстраЗенека“ очакваме две доставки следващата седмица. Първата ще бъде ще бъде от 76 800 дози на 9 март, а на 12 март – още 28 800 дози.

„Ще има допълнителни доставки в рамките на месеца, но още нямаме потвърждение за дози и дата“, допълни Кирилов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай