Колко опасен е бразилският щам

Ситуацията в Бразилия е най-лошата от година насам, разкри проф. Мигел Николелис

Колко опасен е бразилският щам | StandartNews.com

Бразилия е страната на футбола, карнавалите, тропическите гори и… един от най-опасните открити щамове на COVID-19. Населението й е близо 210 милиона души. В момента страната се нарежда на второ място по смъртност от коронавирус, веднага след Съединените щати.

„COVID-19 е нова заплаха за целия свят. Няма съмнение в това. Този вирус създаде и много печални рекорди. Има дни, в които броят на смъртните случаи е 2000. Според мен е напълно възможно той да достигне и 3000. Не съм излизал от жилището си от една година, така успявам да се защитя”, казва Мигел Николелис, цитиран от Нова нюз.

Той е професор по невробиология в университета „Дюк” в САЩ. През последната една година работи като координатор на най-голямата научна програма в Бразилия, която има за цел да победи пандемията.

„Мога да кажа, че ситуацията в Бразилия в момента е най-лошата от година насам. Навлизаме в най-опасния момент от цялата пандемия в страната. Всичко това е заради колапса на националната здравна система и широкото разпространение на вируса, който в момента може да бъде открит навсякъде тук. Тъжното е, че има и много смъртни случаи”, казва още Николелис.

По думите му все още не знаем много за това колко смъртоносен е новият щам. „Със сигурност обаче той е по-заразен. Проблемите, които този вариант на вируса причинява, могат да го причислят към щамовете от Обединеното Кралство и Южна Африка”, коментира той.

И допълва: „Когато има ситуация като тази в Бразилия – със 70 – 80 хиляди новозаразени дневно, се осигурява възможност на вируса да мутира, осигурява му се подходяща среда. Колкото повече мутации може да има вирусът, толкова по-голям е шансът за формиране на нови варианти. Елементарна вирусология”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай