Събота,

Кацаров каза защо нивата на ваксинация у нас са ниски

От: Агенция Стандарт -
1295
Кацаров каза защо нивата на ваксинация у нас са ниски
A
A
A

Причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, религия и народопсихология. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на срещата си с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията д-р Андреа Аммон.

Д-р Кацаров и д-р Аммон са обсъдили епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас, съобщават от министерството на здравеопазването.

„Популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката“, заявява здравният министър за причините за недоверието към ваксините.

По думите върху този процес влияние има и политическа криза и предизборната кампания, в която се намираме.

„Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест. Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите“, обясни д-р Кацаров.

Здравният министър е коментирал и ефектите от въвеждането на зеления сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19 у нас. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. Рязко се е покачил и броят на направените тестове, което спомага за изолирането на безсимптомните приносители на вируса.

„Сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията“, казва Кацаров.

„Не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие“. Това е коментирала д-р Аммон по време на срещата със здравният министър.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com