Кацаров: Близо 43% са изкарали Covid-19

Пазарджик е на първо място по изкарали заразата

Кацаров: Близо 43% са изкарали Covid-19 | StandartNews.com

Близо 43% от населението на България е имало досег с коронавируса. Това показва изследване, проведено от една от големите вериги лаборатории в страната. Резултатите оповести на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Пазарджик е на първо място по изкарали заразата, с 62%, следва Ямбол, с 56%, в София около една трета от населението има антитела срещу коронавируса, възникнали по естествен начин, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

За N-антитела са изследвани 2 665 лабораторни проби, подбрани на случаен принцип в периода 25 май - 11 юни 2021 г., от 38 населени места в страната.

Проучването все пак не е национално и представително, тъй като има области, от които не са изследвани достатъчно проби. Все пак то показва, че вероятно броят на изкаралите коронавируса е около 6 пъти по-висок от официално регистрирания.

Дори изкаралите ковид-19 трябва да се ваксинират, посочи д-р Калъчев. Той поясни, че ако решат да отложат ваксинацията, те трябва да си направят тест за антитела, така че да е ясно колко силен е имунитет им срещу коронавируса.

Здравният министър добави, че ще се изгради информационна система за всички хоспитализирани, ваксинирани и преболедували.

„Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, тези, които са лежали в болница, както и тестваните”, посочи Стойчо Кацаров.

„Ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните за антитела от 1 март миналата година досега. Събирайки тези данни, ще получим най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Пречката да се изследват всички хора с антитела е, че когато се срещнете с вируса, ги образувате, но след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат”, обясни Кацаров и уточни, че това не означава, че тези хора вече нямат имунитет срещу ковид-19.

„Между 2 седмици и 1 месец е срокът, който програмистите казаха, че това може да бъде реализирано. Всички лаборатории, болнични и извънболнични заведения ще предоставят данни. Администраторът на данните могат да извлекат информацията от всички, които са купи медицинския софтуер. Ще пуснем обществена поръчка, но цената ще бъде от порядъка на 10 000 - 15 000 лв. Досега сме платили стотици милиони за битката с ковид. Ще получим изключителна ценна информация”, подчерта Стойчо Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай