Кантарджиев: До лятото ще има малко заразени

Ваксината убива британския мутант на коронавируса, каза професорът

Кантарджиев: До лятото ще има малко заразени | StandartNews.com

чени взеха кръв и се оказа, че тя убива вируса от новата генетична линия, разкри той

Новият британски мутант на COVID-19 най-вероятно го има в България. От другата седмица започваме изследвания, за да видим дали това, което предполагаме, е факт. Имаме косвени данни. Това каза в „Денят започва“ по БНТ директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и член на НОЩ.

„Досега са известни 4000 мутации на този вирус, който тръгна от Ухан. Голяма част от тях не водят до промяна на неговите аминокиселини и белтъци, а при други това е факт, но не се изменя неговата болестотворност и до начина на разпространение“, добави той.

„Британците дават много пари за изследвания. Всеки десети положителен резултат на човек с коронавирус се секвенира геномно. В САЩ е 20 пъти по-малко“, заяви професорът. 

„Получи се нова генетична линия – B117. Това е британската генетична линия, която получи голямо разпространение на острова и тръгва по Европа. Тази мутация в честа на генома, която определя протеина, с който вирусът се свързва за човешките клетки. Затова е много опасно. 23 са мутациите само в този белтък, от които 18 са с промяна на аминокиселините“,  обясни той.

„Известни учени докладваха преди седмица на Европейската комисия, че е взета кръв от имунизирани с ваксината на „Пфайзер“ и се оказва, че тя унищожава мутиралия британски вирус, т.е. от новата генетична линия. Това означава, че ваксината действа“, подчерта Кантарджиев. 

„Хората, които много желаят да се ваксинират, трябва да имат малко търпение. Всеки ден получавам десетки писма от учители“, добави той.

„Оказа се, че според броя на населението у нас ваксините, които сме получили и са поставени при една много добра организация, са сравними с броя във Финландия, в Чехия, в Холандия. Когато е така се радвам“, сподели професорът. 

Румънците до вчера бяха ваксинирали 4 души на 1000 население, а ние – двама, добави той.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести очаква голямо намаляване на броя новозаразени с коронавирус през лятото заради поставените ваксини.

"Ваксините на АстраЗенека и руската „Спутник V” не предизвикват заболяване, т.е. няма размножаване интензивно на вируса в хората. Едната е с маймунски, а другата – с човешки аденовирус", уточни той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай