Събота,

Какво трябва да знаем за Омикрон

От: Агенция Стандарт -
1573
Какво трябва да знаем за Омикрон
A
A
A

Светът вече е преживял тревогата заради нови варианти на коронавируса. Засега въпросите са повече от отговорите, но вече е ясно, че Омикрон е силно мутирал, много различен от вариантите Алфа и Делта и с различна симптоматика.

Световната наука тепърва изяснява колко бързо се разпространява и доколко може да заобикаля защитата на организма, предоставена от ваксините.

Повишен риск от повторно заразяване, необичайни, но леки симптоми, предимно при млади пациенти - такава е първата среща на лекарите с Омикрон в Южна Африка откъдето тръгна мутиралият патоген. Случаи са регистрирани в десетина държави, включително няколко европейски.

Първите проби са от Ботсвана на 11 ноември. Силна отпадналост, болки в тялото, суха кашлица и дразнене в гърлото - това е част от клиничната картина при първите пациенти.

"Свидетели сме на бърз ръст на новите случаи. Всички бяхме учудени от бързото покачване на бройката на фона на слабата заразяемост едва преди седмица. Трябваше да разберем причината за този ръст и благодарение на блестящата изследователска работа определихме потенциалния виновник", казва д-р Салим Сафурдийн Абдул Карим - здравен експерт от РЮА.

По традиция новият вариант бе наречен на буква от гръцката азбука, за да се избегнат връзки с конкретни държави и хора. Първите 12 гръцки букви вече са използвани, а 13-ата и 14-ата - "Ню" и "Кси" бяха прескочени заради асоциации с определението "нов" и името на китайския лидер Си Цзинпин.

Огромният брой мутации - общо 50, водят до хипотеза за възникване вследствие хронична инфекция при пациент с отслабена имунна система, като лице с нелекуван ХИВ-вирус.

Само при механизма за първи контакт с клетките в човешкото тяло има 10 мутации- при едва две в Делта варианта. Учените не очакват Омикрон да бъде напълно неразпознаваем от съществуващите антитела, но прогнозират намалена защита от прилаганите ваксини. Затова сега приоритетът е увеличаване на броя на имунизираните, включително с трета дози при рисковите групи.

"Не бива да се отчайваме, а да правим нещата, за които знаем, че работят срещу пандемичен вирус. Не е време за паника. Вместо да се отчайвате, постъпвайте правилно", призова главният здравен експерт на САЩ Антъни Фаучи, пише БНТ.

Повече яснота по всички въпроси около Омикрон ще има след няколко седмици. Някои варианти в близкото минало изглеждаха плашещи на хартия, но действителният ефект се оказа нищожен.

В началото на годината Бета вариантът бе основен източник на тревога заради успешното заобикаляне на имунната система, но в крайна сметка светът беше погълнат от бързо разпространяващия се щам Делта.

Новини за Covid-19

Актуално от деня: Новините днес


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com