Как отличаваме висока температура от грип и COVID

От поведението на хората ще зависи броят на новозаразените с коронавирус

Как отличаваме висока температура от грип и COVID | StandartNews.com

През настоящия зимен сезон основен проблем за лекарите ще бъде да различават треска, предизвикана от грип и такава, дължаща се на коронавирус, призна в интервю за Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Поведението ни може да промени хода на тази пандемия. Ако си кажем, че няма такъв проблем и се държим все едно вируса го няма, ще имаме доста фибрилни хора. Ще бъде много по-трудно да разграничим кой е с температура от грип и кой с температура от COVID. Съответно ще има по-голям разход на ресурси и много повече болни хора”, констатира Симидчиев.

Той е на мнение, че от поведението на хората ще зависи броят на новозаразените с коронавирус. Според него то обаче се е променило през лятото и това е довело до предпазването на туристите не само от COVID-19, но и от други вируси, каквито са – гастроинтестинални заболявания, типични за летните месеци.

„Поведението на хората има отношение към това, колко ще се заразят. Новооткритите случаи зависят от поведението на хората, а смъртността и хоспитализациите зависят от поведението на медицинските кадри. Смъртността у нас е около 2%”, заяви д-р Симидчиев.

Той съветва да се спазва социална дистанция и да се прилага т.нар. поведенческа ваксина. Такова поведение трябва да се дава за пример и на децата.

„Училищата могат да се превърнат в центъра на разпространение на заразата, но не и в огнище, тъй като децата по принцип боледуват много леко или асимптомно”, смята пулмологът.

Според него децата ще разпространяват заразата, когато се приберат вкъщи, при своите възрастни родители. Относно носенето на маските, той е на мнение, че тя е необходима, ако не може да се спазва социална дистанция. А постоянното й носене било въпрос на навик, смята д-р Симидчиев.

„Съвсем наскоро открих сайт, направен от българин, който използва данни на Единната информационна система, но представени като графики. Те са разделени в различни групи, такава например е тази за смъртността. От тези графики става ясно какво се случва – смъртността в болници се увеличава, но тази от открити случаи намалява. Това показва, че в болници влизат по-тежки случаи. По-голяма част от хората се лекуват в домашни условия успешно”, обясни пулмологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай