Италия в тотална блокада - само храни и лекарства

Всички магазини в Италия се затварят, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките

Италия в тотална блокада - само храни и лекарства | StandartNews.com

Всички магазини в Италия се затварят, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките като мярка срещу разпространението на коронавируса.

В страната за около две седмици от болестта починаха 827 души.

Новите мерки бяха обявени в специално обръщение от премиера Джузепе Конте.

„В този момент е времето да предприемем следващата стъпка, която е изключително важна. Италия ще остане защитена зона, но сега ще затворим магазините, с изключение на тези, които продават хранителни стоки и аптеките. Няма нужда да бързате да купувате храни от супермаркетите. Затваряме магазини, барове, ресторанти, кръчми като оставяме възможността за доставки по домовете“, каза премиерът.

Фабриките ще работят при спазване на всички предпазни мерки, гарантирана е и дейността на селското стопанство. Джузепе Конте призова работодателите да изпращат служителите си в отпуск и да организират работата дистанционно, а отделите, които не са критично важни за дейността на фирмите, да бъдат закрити.

Според премиера новите ограничителни мерки ще действат за поне две седмици, а съобщението дойде часове след като правителството в Рим обеща 25 милиарда евро за борба с коронавируса. Финансовият министър Роберто Гуалтиери каза, че половината от парите ще бъдат похарчени незабавно, а останалите ще бъдат заделени, в случай, че кризата излезе от контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай