Имат ли имунитет преболедувалите коронавирус

Не могат да се заразят отново поне година, казва пулмологът д-р Александър Симидчиев

Имат ли имунитет преболедувалите коронавирус | StandartNews.com

Хората, които са преболедували COVID-19 няма да се заразят отново - поне година. Това коментира в ефира на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. Базираме се на опит със заразени, при които заразяването е протекло със симптоматика, обясни той. Симидчиев призова отново да се носят маски.

"В момента заразяванията са клъстерни, в огнища. Обществото е разнородно и показва различна отговорност", каза още той. "COVID-19 предизвика промени в белия дроб и в кръвоносните съдове. В единия край на спектъра имунната система понякога се бори много активно с вируса и организмът получава по-трайни изменения, голямата част от тях не са значими. В другия край на спектъра - организмът се мери разумно и умерено, тогава заболяването протича и без симптоматика", обясни още специалистът. Според него въпреки покачването на случаите на заразените през последните дни, не са необходими нови мерки, най-същественото и хората да бъдат информирани.

"Трудно е да се прогнозира дали това ще бъде втори пик, или ще бъде бавно горене. Трябва да затегнем личната си дисциплина. В близък контакт с непознати - маските са въпрос на отговорност, за да ги пазим", посочи още Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай