Идва ли ваксина чудо срещу вируса

Резултатите са много обнадеждаващи

Идва ли ваксина чудо срещу вируса | StandartNews.com

Коронавирусната ваксина, разработена от Университета в Оксфорд, изглежда безопасна и предизвиква имунен отговор.

Изпитания, в които са участвали 1077 души, показаха, че ваксината води до създаване на антитела и Т-клетки, които могат да се борят с коронавирус.

Констатациите са много обещаващи, но все още е твърде рано да се разбере дали това е достатъчно, за да се предложи защита и са в ход по-детайлни проучвания, съобщи Би Би Си.

Ваксината - наречена ChAdOx1 nCoV-19 - се разработва с безпрецедентна скорост. Произведена е от генетично разработен вирус, който причинява обикновената настинка при шимпанзетата. 

Той е силно модифициран, най-напред, за  да не може да причини инфекции у хората, а също и да "прилича" повече на коронавирус.

Голяма част от фокуса върху коронавируса досега беше върху антителата, но те са само една част от имунната ни защита.

Т-клетките, принадлежат към групата на белите кръвни клетки, спомагат за координацията на имунната система и са в състояние да открият кои от клетките на тялото са били заразени и ги унищожават.

Почти всички ефективни ваксини индуцират както антитяло, така и Т-клетъчен отговор.

Нивата на Т-клетките достигат максимума си 14 дни след ваксинацията, а нивата на антителата достигат пика след 28 дни. Изследването не е продължило достатъчно дълго, за да даде окончателен отговор колко дълго може да продължи действието им, показа проучването, за което съобщава "Лансет" (Lancet).

"Наистина сме доволни от резултатите, публикувани днес, тъй като виждаме както неутрализиращи антитела, така и Т-клетки, каза пред BBC проф. Андрю Полард от изследователската група в Оксфорд.

"Резултатите са изключително обещаващи и вярваме на типа отговор, който може да е свързан със защита.

 "Но основният въпрос, отговорът на който всеки иска да знае, е дали ваксината работи, предлага ли защита... и ние сме в период на изчакване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай