ЕМА с ново допълнение за "АстраЗенека" днес

Всякакви кръвни заболявания би трябвало да се наблюдават, предупреди проф. Гетов

ЕМА с ново допълнение за "АстраЗенека" днес | StandartNews.com

Европейската агенцията по лекарствата обяви вчера ваксината на "Астра Зенека" за безопасна и ефективна, като заключи, че ползите от нея са повече от рисковете.

Днес предстои да се вземе решение за промяна на продуктовата информация и добавяне на някои допълнителни детайли или акценти върху безопасността.

Това заяви в "Денят започва" българският представител в Агенцията проф. Илко Гетов.

"Ще бъде добавено това, че са възможни появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти, тъй като на базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време", обясни проф. Гетов.

Всякакви кръвни заболявания би трябвало да се наблюдават, обобщи той. По думите му, тези инциденти в Европейския съюз са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и жени.

"Ваксинацията с "Астра Зенека" в ЕС беше повече сред по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е точно обратното, там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни", коментира проф. Гетов.

Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

"В България няма засечени реакции, ако тя не се е появила на 7 до 14 ден след първата игла, шансът е почти нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за ваксините остава в рамките на предвидимото - около 2 реакции на 1000 ваксинирани. От началото на тази седмица ваксинираните преобладават пред прекаралите заболяването, тоест, ние започваме да трупаме този имунитет", каза още професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай