До какво доведе умората от мерките срещу COVID-19

Безспорно важно е носенето на маски, което е в полза на всички

До какво доведе умората от мерките срещу COVID-19 | StandartNews.com

Доста сме се уморили от мерките за защита от коронавирусната пандемия и тази умора ни води до повече заразени с опасния вирус, съобщи пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ тази умора е една от причините за увеличаването на броя на заразените с COVID-19 в България и в света. Като друга причина тя посочи сезонното захлаждане, което е накарало хората да се събират на закрито.

"Ще се стигне до много сериозни противоепидемични мерки, където е надхвърлено нивото от пролетта на заразени", прогнозира проф. Аргирова. Тя подчерта, че и в България, но и в други държави се отчита, че не е засегната дифузно цялата страна, а само отделни области.

"В тези огнища трябва да се въведат много строги мерки, включително и със санкции. Какво струват усилията на всички останали, ако една малка група хора нарушава тези мерки и не допринася с нищо да спрем разпространението на този вирус", посочи тя.

По думите на Аргирова е безспорно важно носенето на маски, което е в полза на всички.

Според нея здравната система има потенциал да издържи на натоварването от сегашния брой на заразени с коронавируса пациенти, а ако се наложи, болни могат да бъдат хоспитализирани в болнични заведения в съседни области, както се прави навсякъде по света.

"Гъвкаво здравеопазване е нужно сега", подчерта проф. Аргирова. Тя подчерта, че системата в София поне е готова да посрещне случаите на общата инфекция от COVID-19 и грип.

Проф. Радка Аргирова препоръча противогрипното ваксиниране, което стимулира имунната система да образува антитела към грипните антигени, както и приемането на натурални средства за укрепване на имунната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай