COVID пожарът иска дистанция и миене на ръцете

Важно е обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките

COVID пожарът иска дистанция и миене на ръцете | StandartNews.com

„Сега наблюдаваме нарастване на броя на заразените, което ще постави всички системи под напрежение”, заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар от коронавирус. Намаляването на разпространението му може да стане със спазване на дистанция и поддържане на хигиена на ръцете.

„Когато имате макар и минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура и други симптоми, имайте предвид, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. В момента няма други инфекции, няма грип А, няма грип Б. Вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, останете си вкъщи. Не разпространявайте инфекцията”, каза той.

Според него в момента е важно обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките и справянето с кризата.

„Има много променливи, които касаят както приема, така и какво се прави в болниците. Спазването на протоколите е много важно. Съществено нещо е всеки един компонент от този процес да се мониторира, защото единствено чрез данни можем да управляваме”, каза още той.

Д-р Симидчиев е на мнение, че по-често човек сам може да усети неразположение и да се самоограничи. Когато човек има по-сериозни симптоми – ускорено дишане, сърцебиене, задух, е редно да се свърже с Бърза помощ, смята пулмологът. Той посъветва често да проветряваме помещенията, тъй като сгъстения въздух е опасен за хората. Основният риск, според него, е в близкото разстояние между и неносенето на предпазни средства. Д-р Симидчиев отново призова за спазване на мерките и самосъхранение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай