АстраЗанека е у нас. Ще я слагат ли на над 65 г.?

Решението се взема следващата седмица

АстраЗанека е у нас. Ще я слагат ли на над 65 г.? | StandartNews.com

Първата партида от дългоочакваната ваксина за масовата имунизация у нас – на АстраЗенеса, е вече в България. Доставката бе приета от изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Следващата седмица стартира разпределението, в понеделник има заседание на ваксинационния щаб, каза Кирилов.

У нас няма ограничение за възрастта, въпреки въпреки разнопосочните научни мнения, че не е ефективна за фора над 65 г. На въпрос дали такова ограничение ще бъде въведено, както в някои европейски държави, Кирилов отговори, че решението ще се вземе следващата седмица. България черпи опит най-вече от Великобритания, където ваксината на АстраЗенеса се прилага масово и няма ограничение за възрастта. „Искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави и навсякъде, където се прилага”, обясни Кирилов.

"Това е трета по вид ваксина и втора по вид на антитела образуване. Това е ваксината, която мисля, че ще бъде най-масова у нас. При много добри условия е съхранението", каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

"Тъй като тази ваксина дава гъвкавост, втората доза да се прилага в по-широк интервал, засега ще поставим и двете. Следващата седмица очакваме 17 550 дози на Пфайзер, към средата на седмицата се очакват и 6000 дози на Модерна", обяви още Кирилов.

Той допусна, че и в бъдеще може да има промяна в графика на доставката: "Изключително контролирано е фармацевтичното производство при ваксините и да стигне до пазара, тя минава през много анализи, така че, в тази връзка е възможно и в бъдеще да има забавяне или промяна в графика на планираните доставки."

"Стремим се своевременно да предоставяме информация, която да е максимално актуална”, каза още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай