Четвъртък,

АстраЗанека е у нас. Ще я слагат ли на над 65 г.?

От: СТАНДАРТ -
АстраЗанека е у нас. Ще я слагат ли на над 65 г.?
A
A
A

Първата партида от дългоочакваната ваксина за масовата имунизация у нас – на АстраЗенеса, е вече в България. Доставката бе приета от изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Следващата седмица стартира разпределението, в понеделник има заседание на ваксинационния щаб, каза Кирилов.

У нас няма ограничение за възрастта, въпреки въпреки разнопосочните научни мнения, че не е ефективна за фора над 65 г. На въпрос дали такова ограничение ще бъде въведено, както в някои европейски държави, Кирилов отговори, че решението ще се вземе следващата седмица. България черпи опит най-вече от Великобритания, където ваксината на АстраЗенеса се прилага масово и няма ограничение за възрастта. „Искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави и навсякъде, където се прилага”, обясни Кирилов.

"Това е трета по вид ваксина и втора по вид на антитела образуване. Това е ваксината, която мисля, че ще бъде най-масова у нас. При много добри условия е съхранението", каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

"Тъй като тази ваксина дава гъвкавост, втората доза да се прилага в по-широк интервал, засега ще поставим и двете. Следващата седмица очакваме 17 550 дози на Пфайзер, към средата на седмицата се очакват и 6000 дози на Модерна", обяви още Кирилов.

Той допусна, че и в бъдеще може да има промяна в графика на доставката: "Изключително контролирано е фармацевтичното производство при ваксините и да стигне до пазара, тя минава през много анализи, така че, в тази връзка е възможно и в бъдеще да има забавяне или промяна в графика на планираните доставки."

"Стремим се своевременно да предоставяме информация, която да е максимално актуална”, каза още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички