Първа копка на нов храм в с. Марино поле

Общинският съвет в Петрич има голяма заслуга

Първа копка на нов храм в с. Марино поле | StandartNews.com
  • Общинският съвет в Петрич има голяма заслуга
     
  • 23 януари, денят на св. Павлин Милостиви, епископ Нолански (353-431), смятан за "баща" на църковните камбани, донесе голяма духовна радост за Неврокопска епархия. В с. Марино поле, Петричка духовна околия, бе направена първа копка за построяването на нов православен храм, посветен на св. пр. Илия.

    За изграждането на църквата местните хора правят постъпки повече от 10 години. През 2022 г. Общинският съвет в гр. Петрич прие промяна статута на два имота в центъра на с. Марино поле с обща площ 3026 m2 - от публична в частна общинска собственост. През есента на 2023 г. те бяха дарени на Неврокопска св. митрополия за строителството на храм.

    На събитието, за да споделят радостта на местните хора, освен кметът на селото Кирил Цапаревски, присъстваха кметът на община Петрич Димитър Бръчков, дарителят на храма Георги Динков, председателят на Общинския съвет Светла Данаилова и народният представител Костадин Стойков.

    Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, иконом Павел Милушев - архиерейски наместник в гр. Петрич, свещниците Иван Янчев, Георги Добрев, Борис Попов, дяконите Тодор Царев, Димитър Златинов и Илия Ризов, отслужиха водосвет, след което бе направена и първата копка.

    "Голяма радост е за всички да се съберем в днешния ден и да дадем началото, като призоваваме Божието благословение, за нещо, което отдавна всички присъстващи, а и мнозина, които вече не са сред нас, са желаели, село Марино поле да има своя православен храм", отбеляза в словото си митрополит Серафим. Той изказа благодарност към кмета на общината за проявения жест - предоставянето чрез дарение на поземления имот за строителство на храма. Припомни също, че денят на св. пр. Илия по традиция е празникът на с. Марино поле.

    Негово Високопреосвещенство изрази надежда в най-скоро време да бъде положен и основният камък, с което да се даде същинското началото на строителството на църквата. На свой ред кметът благодари на митрополит Серафим и припомни, че в годините назад Неврокопска св. митрополия и община Петрич са си сътрудничели в реализацията и на други обекти, в частност построяването на нови православни храмове в селата Струмешница, Ръждак и Първомай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай