Зеленски със съдбоносни думи, накъде отива войната

Руските сили вече контролират по-голямата част от стратегическия град Северодонецк

Зеленски със съдбоносни думи, накъде отива войната | StandartNews.com

Много брутални, много тежки, може би една от най-трудните битки в тази война се води за Северодонецк, но там сега се решава съдбата на нашия Донбас, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

"В този вече 105-и ден от пълномащабната война Северодонецк остава център на конфронтацията в Донбас. Защитаваме позициите си и нанасяме значителни загуби на противника. Това е много жестока и много тежка битка. Може би една от най-трудните в тази война. Благодарен съм на всеки, който защитава този регион. В много отношения именно там сега се решава съдбата на Донбас", бяха думите на Зеленски.

Според областния управител украинските бойци устояват на безмилостния руски обстрел. И двете страни са убедени, че изходът от битката може да помогне за оформянето на хода на войната.

Руските сили вече контролират по-голямата част от стратегическия град Северодонецк. Ръководителят на Луганска област Сергий Гайдай заяви, че украинските сили обмислят тактическо изтегляне от града. Според него украинските войници вече са отблъснати до покрайнините на Северодонецк. Гайдай съобщи също, че на тежък обстрел е подложен и съседният град Лисичанск, който търпи огромни разрушения.

От Москва обявиха, че жилищните райони на Северодонецк са под руски контрол, а украинските войски са отблъснати в индустриалната част, където са блокирани и 800 цивилни.

Вчера в Турция се проведоха разговори, на които бяха обсъдени перспективите за възобновяване на мирните преговори между Русия и Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров и турският му колега Мевлют Чавушоглу обсъдиха и проблема с износа на зърно от блокираните украински пристанища в Черно море.

Според Лавров Москва е готова да гарантира безопасния износ на зърно от пристанищата. пристанища в Черно море. Той каза още, че срещата между президентите Путин и Зеленски може да се състои само след възобновяване на мирните преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай