Сряда,

Зеленски обяви в Хага много важно постижение за Украйна

От: Иван Ангелов, сн. Ройтерс -
1608
Зеленски обяви в Хага много важно постижение за Украйна
A
A
A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви днес, че е от жизненоважно значение Западът да доставя оръжия на Киев възможно най-бързо, което ще помогне на страната му в битката срещу инвазията на Русия, предаде Ройтерс.

Украинският лидер също така заяви на съвместна пресконференция в Хага с нидерландския премиер Марк Рюте и белгийския министър-председател Александър Де Кро, че Украйна вече е де факто член на НАТО, но трябва да се присъедини към алианса де юре.

По време на пътуването си до Хага Зеленски заяви, че Киев ще работи за създаването на нов трибунал за изправяне на Русия пред правосъдието заради войната в Украйна. Той посочи, че вече има създадена група от 35 държави, които подкрепят създаването на трибунала.

Нидерландия ще оказва непоколебима подкрепа на Украйна, заяви холандският премиер Марк Рюте по време на визитата на Зеленски в Хага.

Рюте добави, че Русия не може да спечели войната в Украйна и трябва да бъде подведена под отговорност за престъпленията, които според него са агресия и други военни престъпления.

Нидерландският премиер заяви, че няма табута, когато става въпрос за военна подкрепа за Украйна.

На пресконференция заедно със Зеленски и белгийския премиер Александър Де Кро, Рюте заяви, че въпросът дали НАТО може да достави изтребители на Украйна все още не е решен.

От своя страна белгийският премиер заяви, че страната му подготвя нов пакет от военни помощи за Украйна. Де Кро допълни, че неговото  правителство проучва как замразените руски активи могат да бъдат използвани за подпомагане на Украйна.

Пред репортери украинският президент изрази оценката си, че руските сили на бойното поле са деморализирани и че Киев вярва, че планираната от него контраофанзива за отвоюване на окупираните от руските войски земи ще бъде успешна.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com