Неделя,

Затваряне на Черно море ще е пагубно за българската търговия

От: Валери Роев -
1587
Затваряне на Черно море ще е пагубно за българската търговия
A
A
A

 

  • Складовете у нас са пълни с голямо количество зърно, което трябва да се изнесе

Данаил Папазов е завършил Военноморското училище във Варна. Бил е капитан далечно плаване и изпълнителен директор на пристанище Варна. От 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г. е министър на транспорта. В момента изпълнителен директор на ТЕЦ Варна.

  • Цените на всички стоки тръгнаха нагоре и не се знае къде ще се спрат
  • Трафикът може да бъде контролиран от военни кораби
  • Допуснати са няколко грешки на ферибота, който изгоря в Йонийско море - разрешили са на шофьори да спят в тировете,което е недопустимо
  • Засегната ще е цялата икономика, свързана с корабни партиди, казва Данаил Папазов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Папазов, какво да очакваме да се случи с корабния трафик в Черно море след избухването на войната между Русия и Украйна?

- В момента само Азовско море е затворено. На там отива износът на някои български компании, които изнасят суровини за стъкларската промишленост. Общо взето с Азовско море нямаме голям проблем.

Проблемът ще настъпи при затваряне на Босфора и въвеждане на някакъв режим в Черно море. От това ще пострадат българските пристанища и българският износ на зърно. Още повече, че в момента, по моя информация, има значително количество зърно в складовете в България, което се планира да се изнесе. Това ще бъде много тежък удар. Да се надяваме, че няма да се стигне до толкова голяма ескалация във войната и евентуално няма да бъде затворен трафикът на кораби.

- Каква е вероятността да бъде затворен Босфорът?

- Има и такъв вариант. Той ще бъде най-пагубният за българската търговия и пристанищния сектор - корабоплаването от и за български пристанища. Но лично аз се надявам, че чак до там се стига.

- За какво количество става дума?

- През българските пристанища, в зависимост от реколтата, винаги е имало между три и пет милиона тона. Тази година износът от последната реколта до момента е сравнително слаб. Има значително количество за износ. Не мога да кажа колко точно.

- Има ли някакъв резервен вариант за износ на това зърно?

- Няма никакъв. Това са корабни количества. Представете си 40 000 тона колко автомобила са. Няма как да се изнесат. Освен това нашите доставки са главно за Северна Африка, както и за страни като Португалия. Изнасяме също зърно за Персийския залив. Там отива българското зърно и ще бъде невъзможно да се достави.

- В какъв размер биха били загубите?

- Не мога да изчисля точно, но за пристанищния сектор ще бъдат големи. Ще засегне цялата българска икономика, свързна с корабни партиди. Вносът на контейнери също ще бъде затруднен. Доста големи ще бъдат загубите.

Но аз се надявам, че Босфорът няма да бъде затворен. Трафикът в Черно море може би ще бъде контролиран по някакъв начин от военни кораби. Аз лично имам опит от Войната в Залива. Тогава имаше сташно много военни кораби, контролираше се трафикът на корабите, докладваше се от къде за къде отиват. Но това не спря доставките от и за Персийския залив.

- От друга срана Русия и Украйна са водещ износител на зърно. Войната между тях ще се отрази на световната търговия.

- Сигурно ще се вдигнат цените. Виждате какво става с нефта, с газта - всички стоки тръгнаха нагоре и не се знае къде ще се спрат.

- Това обаче удря и българските потребители...

- Естествено. На много стоки им се повишава драстично цената и заради транспорта. В една утежнена обстановка, при която транспортът не може да достави стоката бързо и качествено на потребителите заради политически или военни мероприятия, които нямат нищо общо с бизнеса, цените на всички стоки се покачват.

Когато тези стоки се  внедрят в българските магазини или пък се използват за допълнително производство на стоки в България, цената им ще бъде доста по-висока.

- Войната навярно ще се отрази и на туристическия бизнес по Черноморието. Може ли да се очаква отлив на почиващи у нас заради воденето на военни дейсвия в района на Черно море.

- Не вярвам това да ограничи например румънските туристи, които идват в България, но аз не съм специалист в туризма.

Туристическият бизнес, доколкото засяга корабоплаването, с круизните кораби, няма да пострада драматично. По простата причина, че круизните кораби по-скоро са инцидентни в България. Дори и да не дойде нито един не голяма драма, защото трафикът и сега е много малък.

- Обмисля се обаче Русия да бъде изключена от системата за разплащания SWIFT.

- Toва вече ще бъде много тежко. Може да си представим газта как ще се разплаща с "Газпром". Да се надяваме, че бързо ще приключи конфликтът и ще можем да се върнем към нормалния си живот.

- Като дългогодишен капитан на кораб имате ли преположение каква може да е причината за пожара на ферибота, който се запали в Йонийско море?

 -Навремето, когато аз бях заместник-директор на линията Варна-Новорусийск и Варна-Батуми, се превозваха тирове. Те обикновено са на няколко етажа - няколко палуби. Абсолютно е забранено шофьорите да спят вътре в тировете.

Според мен първата грешка с ферибота в Йонийско море е, че поради лошите хигиенни и други условия на този кораб, са оставени някои шофьори да спят в камионите. Имам информация от мой познат шофьор, че са били в окаяно състояние кабините, които са предлагани за спане. Затова някои шофьори по някакъв начин са били оставени да спят в тировете. Според мен от там е тръгнал пожарът. Разбира се, това го казвам само като страничен наблюдател.

Имайте предвид, че на един кораб, който превозва машини като тирове и леки коли, натоварени с много стоки, е изключително опасно, когато се запали някой камион. Защото не се знае с каква стока е натоварен - дали е лесно горима, дали е с токсични газове, каква е температурата на горене на този товар. Според мен, някакъв такъв тир се е запалил. Това просто води до невъзможност за изгасяне на останалата част. Наистина е много тежка ситуацията там. Не съм бил на място и не знам какво точно се е случило, но от моя опит мога да кажа, че това са няколко грешки.

Всички твърдят, че корабът е бил проверяван скоро. Това е много сериозен регистър, който го е проверявал и аз не мисля, че там може да има пропуск.

Вече екипажът как си е спазвал реда и установените правила на кораба е съвсем друг въпрос.

Предполагам, че следствието, което гръцките властите водят в момента, ще каже каква е истината. Много трудно е да се обвинява и да се вземат решения, без да имаш информация.

- На корабите по принцип има строги противопожарни правила.

- Изключително са строги. Особено за фериботи, които превозват и вагони и камиони. Както знаете, България също поддържа фериботни превози. Винаги мерките за пожаропасност са били от най-висока степен.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com