Западът с нова стратегия срещу Русия за войната в Украйна

НАТО и САЩ са взели най-важното решение, че няма да воюват с Русия в Украйна

Западът с нова стратегия срещу Русия за войната в Украйна | StandartNews.com

"Посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев и срещата на НАТО в базата Рамщайн в Германия официализираха съществена промяна в подхода на ЕС и НАТО спрямо войната. Промени се целта. Отпадна целта "мир" и тя беше заменена с "война до победа". Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи.

Според него НАТО и САЩ са взели най-важното решение, че няма да воюват с Русия в Украйна. "Ако на първия етап на войната приоритет беше прекратяването на войната, сега на преден план излиза нейното продължаване. Натискът е върху партньорите за оказване на военна помощ на Украйна, а не върху Русия за прекратяване на войната. Проблемът е, че затъването на Русия във войната означава затъване и на Украйна във войната. Всичко това е за сметка на човешкия живот", констатира Кючюков.

Той посочи, че сега на преден план е Донбас, сухопътен коридор до Крим, а Путин се опитва да възстанови контрол върху териториите.

"И двете страни в момента разчитат да придобият военно преимущество, което след това да бъде фиксирано политически. Затова преговорите в момента са с нисък интензитет. Липсва усещането за спешност и от двете страни. Проблем е, че в момента се преговаря за решаването едновременно на всички проблеми, а не за постигане на примирие и след това да се търси решаване на по-големите проблеми", обясни бившият дипломат.

Освен това в Европа има две тенденции в подхода към Русия. Първата е на САЩ, Великобритания, балтийските държави, Полша и Румъния, които залагат на военното решение на конфликта. Втората е на Германия и Франция, а те търсят политическо решение. Нито една от тези две тенденции обаче не е проруска.

Възможно е и замразяване на конфликта: "Русия може да разполага с военната мощ, за да постигне своите цели в Украйна, но няма политическия ресурс, за да ги защити след това в международен план. Вероятно ще се очертае мащабен и дългосрочен замразен конфликт, пълна липса на взаимно доверие, дълбоко конфронтирана международна среда и милитаризация на международните отношения".

Като Европейски съюз се намираме в парадоксална ситуация – искаме да се откажем от доставките на руски газ, защото това помага на Владимир Путин да финансира войната, но настояваме Русия да не спира доставките си точно сега, коментира още Любомир Кючюков.

"В условията на санкции и контрасанкции това, което наблюдаваме, изглеждаше логично. Според публичната информация четири европейски страни и 10 големи европейски фирми са приели изискването за превалутиране на покупките си в рубли. България е поставена в много сложна ситуация - има няколко възможни пътя за търсене на решения: настояване за единен подход в рамките на Европейския съюз, търсене на решение с "Газпром" или осигуряване на алтернативни източници", обясни Кючуков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай