Вашингтон се развика на Москва, видя ужасни руски престъпления

Незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение

Вашингтон се развика на Москва, видя ужасни руски престъпления | StandartNews.com

САЩ призова Русия да спре принудителните депортирания на украинци от районите, които са под неин контрол, защото това са военни престъпления.

Според американския държавен секретар Антъни Блинкън Русия принудително е преместила между 900 000 и 1 500 000 украинци, много от които деца. Блинкън цитира данни за деца, които са разделяни от родителите си или отвличани от сиропиталища, за да бъдат дадени за осиновяване в Русия.

"Незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилните", подчерта Антъни Блинкън в навечерието на конференция в Хага за предполагаемите военни престъпления в Украйна.

Киев обвинява Русия, че е депортирала стотици хиляди украинци от окупираните територии и ги е вкарала във "филтрационни лагери". Руската страна обаче твърди, че само предлага хуманитарна помощ на онези, които желаят да напуснат Украйна.

Москва продължава офанзивата си в Донбас, за да овладее цялата територия на областта. При продължаващите бойни действия две ракети, изстреляни от Черно море са поразили сграда в Запорожие и индустриален  район, като са ранили двама души.

Проруските сепаратистки части обявиха, че са превзели градовете Соледар и Сиверск в Донеца област, но от украинска страна отрекоха информацията и съобщиха само за обстрел срещу Сиверск.

Киев прекрати дипломатическите си отношения със Северна Корея, която стана третата държава, признала независимостта на сепаратистките републики в Донбас.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Москва вече няма други съюзници освен страни, които зависят от нея финансово и политически.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай