Цената на войната: Скъпи кредити и заключени банкови карти

Ще си смучем ли лапите като гладни мечки през зимата, питат руснаците

Цената на войната: Скъпи кредити и заключени банкови карти | StandartNews.com

* Руснаците ще трябва да се лишат от западни стоки и услуги, с които са свикнали

* Ще си смучем ли лапите като гладни мечки през зимата, питат хората

Огромни опашки пред банкоматите, блокирани банкови карти, рекорден срив на рублата, галопиращи цени в магазините, недостъпни кредити, невъзможност за пътуване, враждебно отношение в чужбина. Това е малка част от цената, която плащат обикновените руснаци за войната на Путин в Украйна. 

Финансовият удар

От 12 март седем руски банки се изключват от системата за разплащания SWIFT, реши ЕС. Те са Банка Откритие, Новикомбанк, Промсвязбанк, Банка Русия, Совкомбанк, ВНЕШИКОНОМБАНК (ВЕБ) и ВТБ БАНКА. Това ще попречи на фирмите и частните лица да извършват транзакции в чужбина. Друга санкция е блокирането на активите на Руската централната банка - тя няма да може да използва над 640 милиарда долара от валутния и златния си резерв.

Мастеркард и Виза блокираха достъпа на редица руски финансови институции до платежната мрежа. Спряха и мобилните разплащания Apple Pay и Google Pay. Уплашени, че няма да могат да изтеглят парите си, хиляди руснаци се наредиха на опашки пред банкови клонове и банкомати. Централната банка пусна общо 1,4 трилиона рубли. На фона на това дойде информацията на Европейската централна банка за евентуални фалити на руски банки поради масовото теглене на депозити.

Кремъл обаче уверява, че няма причини гражданите да се съмняват в ефективността на руската икономика.

Западните санкции няма да лишат руснаците от възможността да плащат със смартфон, да използват банкови карти и да превеждат пари в чужбина, тъй като услугата Mir Pay може да стане алтернатива на системите за мобилни разплащания Apple Pay и Google Pay, казаха експерти. Картите на всякакви руски банки са обвързани с нея, включително тези, които попаднаха под санкции.

Русия също така има алтернативен вариант при цялостно или частично изключване от системата за финансови съобщения SWIFT, предупредиха анализатори. Според тях Западният свят може „да си вкара автогол“, защото ще се засили процесът по заобикаляне на американския долар като водеща валута, от което ще спечели китайският юан, а това е значителна победа в съперничеството между Вашингтон и Пекин.

След предупреждението за потенциално изключване от системата от 2014-та година, когато бе анексиран Крим, Москва „научи урока си“, а Руската централна банка разработи собствена система за междубанкови телекомуникации и тя вече работи в Русия. Но за разлика от SWIFT, руската алтернатива SPFS /Система за предаване на финансови съобщения/, не действа денонощно, а само в работните дни. Казус, който може да бъде преодолян за доста кратко време, ако „ножът опре до кокала“, коментират различни експерти в сферата.

Руските компании разполагат с много инструменти, които ще им позволят да избегнат ефекта на санкции на САЩ. Различни крипто валути, въвеждането на цифрова рубла и дори хакерски атаки могат да попречат на ограниченията, пише и "Ню Йорк Таймс". 

Срив на рублата и скок на лихвите

Още първите дни на войната рублата рязко се обезцени, като първоначално изгуби над 30% от стойността си. Прогнозите са, че тя ще остане в коридора от 90–120 рубли за долар през следващите дни. Централната банка обаче може да облекчи натиска върху рублата, тъй като нейните златни и валутни резерви са близо до рекордно високи нива от близо 640 милиарда долара, казаха анализатори.

След като хората се изплашиха, че сривът ще заличи спестяванията им и започнаха панически да теглят парите си, Централната банка увеличи драстично лихвения процент над два пъти - на 20%. Това повиши рязко и лихвите - както по заемите, така и по депозитите, които гонят 30%. Новите условия по минималните лихви за кредити варират от 15,9 до 29,5%, а по ипотечните - от 13,09 до 20,3%.

"Днешните лихви са всъщност забранителни. Едва ли някой ще дръзне сега да вземе дългосрочен заем", прогнозира "Комсомолская правда".

В същото време най-големите руски банки спряха да отпускат краткосрочни заеми на бизнеса за оборотни средства, включително при сделки с доставчици на ключови стоки. Търговците на дребно поискаха от правителството и Централната банка да насърчат банките да възобновят "късите" заеми, както и да обмислят субсидии, които ще позволят на търговията да получава заеми при 9,5% лихва. Заради обезценяването на рублата те са изправени пред рисковете от покачване на цените на продуктите и проблеми с вносните доставки, за които плащат в чужда валута, алармира Асоциацията на компаниите за интернет търговия (АКИТ), която изпрати на 2 март писма до правителството и Централната банка.

"Заради непосилните кредити много бизнеси ще затворят, ипотечните заеми ще бъдат парализирани, доверието на инвеститорите ще бъде изгубено за дълго време. Пропукват се самите основи на модерната цивилизована икономика в Русия - това прилича на наближаващо цунами", алармира в интервю за "Свободная преса" финансистът Максим Кривелевич, цитира БТА. 

Междувременно като контрасанкция от Русия бяха спрени всички парични преводи зад граница. "Как ще си платите за "Нетфликс"? Как ще си платите сметките за жилище в друга страна? Как ще платите, ако детето ви учи в чужбина? Чака ни висока инфлация и дефицит на жизненоважни стоки. Колко ще трае това - не се знае. А какво предстои - зависи какво ще прави Русия в Украйна", коментира банковият експерт Василий Солодков.

На 3 март Pycĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa нaложи 30% ĸoмиcиoнa зa пoĸyпĸа нa долари, евро и английски лири oт физичecĸи лицa, cъoбщи TACC. Цeлтa e дa ce изpaвни ĸoнĸypeнциятa мeждy бaнĸитe и пocpeдницитe.

Председателят на Съюза на потребителите в Русия Пьотър Шелишч предсказва в "Новая газета" съществено поскъпване на вноса, дефицит на резервни части за най-различна техника, многократен скок на потребителските цени. Но се надява да не се стигне до ембарго върху доставките на чуждестранни лекарства в Русия (58% от препаратите) - това би означавало "много хиляди предотвратими смъртни случаи и инвалидности".

Как се прибират блокираните туристи 

Една от първите наказателни мерки срещу руското нахлуване в Украйна бе държавите да затворят небето си за руските самолети. В отговор и Москва затвори въздушното си пространство за 36 страни. Сред ограничените държави е и България. Така стотици руски туристи се оказаха блокирани в различни части в света, а някои от тях останаха и без пари, защото не можеха да ползват банковите си карти.

На много места руснаците се сблъскаха и с враждебно отношение на местните хора към тях, породено като реакция от възмущението срещу Путин. Около 500 души се оказаха блокирани в планинските курорти в България - 450 руснаци и около 70 украинци. Някои от тях са успели да си тръгнат със собствени сили, средства и възможности, съобщи Елка Обецанова, говорител на община Банско, пише bgdnes. Някои са тръгнали с лични автомобили, други - с организиран транспорт, трети с рента кар. Пътуването към дома е било през Истанбул, Скопие или Солун. Не са потърсили общината, разчитали са на собствените си сили или на близки.

В сряда България разреши на 3 март у нас да кацне самолет на "Аерофлот" с хуманитарна мисия - да прибере останалите руснаци.  

Европа се отказва от водката

Като резултат от руската инвазия в Украйна, Европа дори е напът да се откаже от водката. Магазините в Дания, Германия, Финландия, Швеция, Австралия започнаха да бойкотират и свалят от рафтовете си руски стоки.

Германската верига супермаркети "Нето норд" (Netto Nord) обяви, че незабавно ще бойкотира всичко, което е "Сделано в России". Това засяга около 15 артикула, включително сладкарски изделия, готови ястия и водка.Решението на веригата, която има около 340 магазина в Северна и Източна Германия, Дания и Полша последва взетата по-рано мярка от компанията майка "Салинг груп" (Salling Group) - най-големият търговец на дребно в Дания. Държавните компании, които отговарят за продажбата на дребно на алкохолни напитки във Финландия и Швеция, също обявиха, че са изтеглили всички руски напитки от магазините, предаде Франс прес. Финландското дружество "Алко" (Alko) уточни, че руските напитки са изтеглени и от онлайн продажби. 

И в заключение - ето как РОСБАЛТ описва ситуацията в Русия:

"Московчани обсаждат валутните банкомати, луксозните стоки и процесорите поскъпват, но в другите магазини засега няма паника и недостиг на стоки. Тъгува само светският хайлайф. За останалите шокът май се отлага до април". Агенцията цитира и "съвсем не подслушани специално" коментари на московски водопроводчици. "Ясно ли ти е, че сега няколко години всички ще си смучем лапите" като гладни мечки през зимата, казва единият. Другият отвръща: "Значи си съгласен Русия да бъде унищожена?". Агенцията вижда в двамата олицетворение на "двете Русии", стоящи "замислени" край канализационната шахта.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай