Триумф на Зеленски! Конгресмени веят украинското знаме

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата

Триумф на Зеленски! Конгресмени веят украинското знаме | StandartNews.com

Президентът Володимир Зеленски заяви в реч пред американския Конгрес, че милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност, предаде Ройтерс.

Зеленски, който пристигна във Вашингтон на първото си посещение в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му.

„Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация“, каза той, призовавайки за двупартийна подкрепа за Украйна - както от демократите, така и от републиканците.

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата. Трима членове на Конгреса издигнаха голямо украинско знаме при влизането му.

„За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава“, каза той. „Ние победихме Русия в битката за умовете на света“, заяви украинският президент.

Правителството на демократа Байдън е предоставило почти 50 милиарда долара чуждестранна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, включително хуманитарна, финансова и военна подкрепа. Очаква се Конгресът, контролиран в момента от демократите, да одобри още 44,9 милиарда тази седмица. Остава обаче да се види дали ще настъпи промяна в подкрепата на Конгреса за Украйна, след като републиканците поемат контрола върху Камарата на представителите през януари. Демократите запазиха мнозинството си в Сената на изборите в средата на мандата през ноември.

Зеленски призова за още тежко въоръжение от САЩ, за да може страната му да отблъсне руската инвазия, отбелязва ДПА.

„Уверявам ви, че украинските войници могат сами да управляват американски танкове и самолети“, каза той.

Зеленски благодари на членовете на Конгреса и на обикновените американци за подкрепата за Украйна. Той прогнозира, че следващата година ще бъде „повратен момент“ във войната, „когато украинската смелост и американската решителност трябва да гарантират бъдещето на нашата обща свобода, свободата на хората, които защитават своите ценности“, посочва Асошиейтед прес.

Зеленски заяви, че Украйна „никога няма да се предаде“, и предупреди, че залозите в конфликта са по-големи от просто съдбата на неговата страна – по думите му на изпитание е подложена демокрацията по света.

Според него войната в Украйна ще оформя света за поколения напред и никоя страна не може да се надява да бъде в безопасност, ако стои безучастна.

Той се прибави към дългия списък от световни лидери, изнасяли речи пред Конгреса на САЩ – традиция, започнала през 1874 г. с посещението на хавайския крал Калакауа. Обръщения пред Конгреса са правили монарси, един папа, а по време на Втората световна война реч пред американските законодатели изнася тогавашният британски министър-председател Уинстън Чърчил, посочва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай