Петков и Остин не са говорили да пращаме ракети в Украйна

Ще се създаде мултинационалната бойна група на НАТО у нас, ще поискаме командирът да е българин, каза премиерът

Петков и Остин не са говорили да пращаме ракети в Украйна | StandartNews.com

Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ, защото даде подкрепа на България и правителството. В тази ситуация никой не може да се защитава сам. Нашата отбрана е с нашите съюзници в НАТО. Благодаря, че САЩ първи отговориха на нашето искане за подкщрепа. 

Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата със секретаря на отбраната на САЩ Лойд Остин. 

Петков съобщи, че у нас ще се създаде бойна група у нас под командването на НАТО. "Ще предложим нейният командир да е българин. Българското общество може да е спокойно, защото увеличаваме нашата сигурност", каза Петков.

Той посочи, че другите теми, които са обсъдили, са за военна мобилност. "Логистиката е също толкота важна, колкото и военната техника. Войната с корупцията също е важна задача. Там също имаме обща работа", допълни премиерът.

Той бе категоричен, че с Остин не са говорили за военна подкрепа в Украйна. "Всичките тези фалшиви новини мога ясно да кажа, че не са факт. Работим заедно за усилването на НАТО по източния фланг на НАТО".

"С министър-председателя проведохме плодотворен разговор за инвазията в Украйна и отговора на НАТО. Обсъдихме важни въпроси в областта на отбраната. За мен е важно да сме тук, за да осъдим агресията на Русия срещу Украйна и да покажем колко важно е за НАТО да изпълнява своите задължения", заяви Лойд Остин. 

Той посочи, че войната в Украйна е взела много жертви. Но руската агресия е сплотила света. "Впечатлени сме от куража на украинския народ, който се бори срещу превъзхождащи ги сили. България и САЩ споделят общи ценности. Лично видях това в топлото посрещане, което ни бе оказано. Показва го и съдействието, което България оказва на украинските бежанци", изтъкна Остин. 

Той подчерта колко е важно това, че България създава мултинационална бойна група. "Нашето партньорство в сферата на отбраната никога не е било толкова силно. Нашият и вашият ангажимент е пример за други съюзници. Това е важно, когато Европа е изправена пред най-голямото предизвикателство в сигурността. Уважаеми министър-председател, благодаря за всичко, което правите", акцентира Остин.

На въпрос водени ли са дискусии за предоставяне на някакво въоръжение от България на Украйна Остин заяви: "Разговорът ни бе фокусиран върху това какво можем да направим, за да укрепим източния фланг на НАТО. Благодарим на България, че ще бъде рамкова държава за бойна група тук. Благодаря, че се грижите за тези над 80 000 бежанци, които минаха през България". 

Дали има заплаха за страната ни от укрепването на източния фланг на НАТО?

"Никоя страна не може да се чувства на 100% сигурна. Затова трябва да работим заедно. Всичски съюзници от НАТО да говорим само в един глас, както и всички в ЕС да говорим в един глас. Само така можем да се чувстваме сигурни", заяви Кирил Петков. 

На въпрос има ли обстоятелства, при които България ще окаже военно съдействие на Украйна, Кирил Петков отговори:

"България изпрати хуманитарна помощ, медикаменти. В моя разговор със Зеленски той ми благодари, че България е отворила вратата за украинските бежанци. "Армията се бие много по-спокойно когато знае, че жените и децата са на сигурно място", ми каза той. Военна помощ към Украйна няма да бъде възможна. Този тип помощ може да се случи само ако мине през българския парламент. Сега говорим за засилено присъствие на Източния фланг и сътрудничество с нашите съюзници". 

На въпрос как оценява риска войната да бъде пренесена към Молдова премиерът каза: 

"Молдова за нас е притеснение. Това е малка страна, не е в НАТО, 5% от населението вече са бежанци. Тяхната износна търговия е намалена, имат руско присъствие в страната си. България бе много силен глас на масата на европейските лидери, където заявихме, че пътят на Молдова трябва да е защитен в декларация. В Молдова има голямо българско малцинство. Тяхната сигурност е много важна за нас". 

Остин коментира напредването на руските войски на юг : "Те осъществяват много малък напредък. Използват се брутални, дивашки нападения над цивилни. Тежко е за нас да наблюдаваме страданието им. Не мога да взема отношение дали настъпват към Одеса." 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай